Избрани Новини

Благоевград отбеляза 144 години от първото Освобождение на Горна Джумая

Нямеше цветя и венци в Орлин махала, а само церемония в двора на черквата

Общински служители, представители на различни културни и обществени институции  положиха цветя на паметника на майор Иван Павлович Орлински в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“. По повод 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество те сведоха глави в памет на загиналите. 
 
В церемонията участваха и военнослужещи от Военно формирование 26400.
През 1878 година е първото Освобождение на Горна Джумая - град с история, с архитектура, с име. Градът и Пиринският край се радват на тази свобода до юли 1878 г.
 
През 1891 година българският учен, историк и юрист Георги Стрезов пише за града:
„Центърът Горна Джумая (Джума-баля), е спретнато градче с не повече от 1200 къщи. През бурните години от 1877 – 1879 по-голямата част от населението в града, както и в околията, се изселило; градът се ограбил, опустошил. По-голямата част от къщите са нови; а жителите са преселници от разни страни. Най-много нахлули цинцари и гърци от Мелник и Сяр, които са прибрали речи цялата търговия. Градът като пограничен, расте и успява от ден на ден. Жалко е само, че всичката работа бяга в чужди ръце, а българщината отслабва. Преди време тоя град бил един от най-разбудените; сега страшно е, да не се отвори и в тоя чисто български град гръцко училище. В Джумая има две бани с минерални води: една в чаршията, друга по-навън. В подирната има и един камък с надпис. В черковния двор има камък с гръцки надпис, пренесен от Струмски чифлик…“.
 
Странното е, че винаги, независимо от коя партия е кметът, честването започваше от Орлин махала, където някога са посрещнати майор Орлински и руските войски, и чак след това се отиваше до паметника в двора на черквата. Докато сега се състоя само кратка церемония в двора й.
 
Но какво да се прави - традициите не са това, което бяха...


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов