Избрани Новини

ГЕРБ-СДС ще внесе предложение за увеличаване на субсидията на БАН и държавните университети

ГЕРБ-СДС ще предложи увеличение на субсидията на БАН и държавните университети. Това обяви народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Красимир Вълчев по време на брифинг в Народното събрание.  Вълчев коментира темата с финансирането на БАН и държавните висши училища, заложено в проекта на бюджет за 2022 г. "През годините сме имали много разговори с БАН. Търсили сме формулата", каза още Вълчев.

По думите му в последните години тази формула е намерена. "През последните 4 години субсидията на БАН беше увеличена с 69 %, при 8.5 - 9 % инфлация за 4 години, тоест 60 % е реалното увеличение. Сигурно ще кажат, че това увеличение е ниска база, недостатъчно, то е факт. Сега дойдоха по-умни, по-знаещи, по-почтени управляващи. Редно беше да увеличат с още повече субсидията, но ние вече сме с минус 10 %. Само Асен Василев вярва, че инфлацията е едноцифрено число. Инфлацията отдавна е двуцифрено число на годишна база, т.е. всички доходи в публичния сектор тръгват от минус 10%", каза още Красимир Вълчев. Според него, възнагражденията на преподавателите във висшите учебни заведения ще изостанат спрямо тези на учителите и спрямо инфлацията. 

Той заяви, че ГЕРБ подкрепя исканията на БАН. „Ние като парламентарна група ще внесем предложение между първо и второ четене за увеличаване на субсидиите за БАН и държавните висши училища", заяви още Вълчев.

"Те не искат чак толкова много пари - БАН иска 20 млн., а ВУЗ-овете искат 40 млн. - общо 60 млн. И това при положение, че Асен Василев е спрял течове за 8 млрд. лева. Ние ги търсихме тези течове, не ги открихме никъде", допълни той. 

Вълчев смята, че липсата на достатъчен бюджет ще доведе и до понижаване на заплатите на учените и преподавателите във висшите учебни заведения спрямо тези на учителите и инфлацията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов