Избрани Новини

Фирмите в Германия целенасочено търсят пенсионери

Германия има нужда от близо 400 000 квалифицирани кадри

Все повече пенсионери в Германия продължават да работят. Главно защото искат да останат активни. А фирмите целенасочено ги търсят: „Те не само имат ценен опит, но и от тях младите се учат на приличие и добро поведение“, пише Дойче Веле“.

Възрастен работник
Над 1,3 милиона жени и мъже в Германия работят по-дълго, отколкото би трябвало. През последните четири години броят на работещите пенсионери значително е нараснал, показва статистиката на Федералната агенция по труда. През 2021 година на трудов договор са работели 30% повече пенсионери, отколкото през 2017. А близо 1 милион пенсионери са изкарвали допълнителни пари с почасова работа, която остава под нивото на задължителното социално осигуряване. Тези стотици хиляди пенсионери продължават да се трудят и в условията на пандемия, макар че принадлежат към една от рисковите групи.

На 72 на работа
Семейната фирма на Арно Бартхелмес вече от 20 години удължава договорите на свои пенсионирани служители. „Те не само притежават дългогодишен опит, но и създават във фирмата атмосфера на спокойствие. От по-възрастните младите се учат на такива важни неща като приличие и добро поведение“, казва Бартхелмес.

Пенсионерите – ценни кадри
Но и големи концерни като „Йенатек“ целенасочено търсят пенсионери, които желаят да работят. Тази посредническа фирма намира работа на 450 механици, шлосери, електротехници и ръководители на строителни обекти, 15 от които са на пенсионна възраст. Пенсионерите продължават да работят включително и поради това, че предприятията целенасочено ги търсят. „Все повече клиенти осъзнават колко ценни са колегите с опит“, казва шефът на фирмата Петер Шмит. И разказва за 72-годишен мъж, който и на тази възраст продължава да работи на строителния обект.

65-годишният Антон Януш е успял да се справи с тежко раково заболяване. След болестта се пенсионирал, но върти кормилото на таксито за една малка фирма. На месец му се събират по стотина часа работа. А парите му трябват, защото голяма част от пенсията му отива за вноските в частната му здравна осигуровка.

„Качих се на таксито и по друга причина: след болестта си не исках да седя по цял ден вкъщи. Побърквах се от скука“, разказва Януш. Смята да кара такси, докато е здрав. „Шефът се пенсионира след 2-3 години, та поне дотогава ще бъдем заедно“, обяснява мъжът.

Особено в медицинската сфера, в социалните грижи и в образованието все още се трудят много жени и мъже, които вече са навършили възраст за пенсия. Актуално проучване на Института на германската икономика показва, че за много от работещите пенсионери допълнителните пари не играят главна роля. „Повечето хора го правят поради вътрешна потребност – защото им харесва конкретната дейност и защото искат да останат активни“, обяснява Оливер Щетес от цитирания институт. „А онези, които все пак споменават парите като мотив, не са непременно жертви на пенсионерска бедност“, допълва той.

В 40% от фирмите работят и пенсионери
По данни на института в четири от всеки десет фирми в Германия работят и пенсионери. Предприемачите все по-често оценяват голямото значение на по-възрастните хора. „През 2015 година фирмите искаха да задържат една четвърт от хората. Три години по-късно този дял достигна 58%. А това означава, че фирмите биха искали да задържат шест от всеки десет души, които излизат в пенсия“, констатира Щетес. Според него това е единственият начин да се подсигури трансферът на опит от по-възрастните към по-младите колеги, пък и поне малко да се компенсира острият недостиг на квалифицирани кадри в Германия.

Мартин Вичас от Промишлено-търговската камара в Кемниц също констатира, че интересът на фирмите към наемане на пенсионери сериозно е нараснал. „В последно време числата се удвоиха, дори утроиха“, твърди Вичас, който помага на фирми да сключват договори с пенсионери. Тази тенденция се забелязва в цяла Германия, установяват както експертите, така и предприемачите.

Според едно ново проучване на Института на германската икономика в момента недостигът на добре подготвени кадри в Германия е дори по-голям, отколкото преди началото на пандемията. Днес Германия има нужда от близо 400 000 квалифицирани кадри, като положението е особено трудно в източните провинции. В тази част от страната делът на пенсиониращите се в момента е по-висок от средното, като в същото време дефицитът на млади попълнения е по-остър.

Източник: в."Български новини"



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)