Избрани Новини

Млада майка осъди Община Благоевград заради бебето си

Причината е получен отказ за изплащане на полагащите ѝ се средства за новородено

Млада майка осъди Община Благоевград. Причината е получен отказ за изплащане на полагащите ѝ се средства за новородено. Мотивът на общинската комисия – майката нямала постоянен и настоящ адрес в града повече от две години преди раждането на детето.

Александрина Пандурска и съпругът ѝ преди година депозирали заявление, с което искали да получат полагащите им се 900 лв. за първо дете, предвидени по Наредбата за стимулиране на раждаемостта. След шест месеца били изненадани неприятно от новината, че не били одобрени.

"Отказ, който всъщност не беше адресиран към мъжа ми, който е подал заявлението. Там има титуляр, дали е майката или бащата, отказът беше изпратен до мен, което беше първия признак, че нещо не са разгледали както трябва", коментира Александрина за БНТ.

След получения отказ, Александрина се възползвала от правото си на обжалване и подала иск в съда.

,,След четири месеца се назначило дело, декември месец, на което отиде адвокатът ни, представи нашите аргументи и след две седмици имаше решение, че неправомерно ми е отказана помощта и трябва да се преразгледа заявлението, както и адвокатските хонорари да се поемат от общината”, споделя жената.

От община Благоевград казаха, че няма да обжалват съдебното решение и всички разноски по него ще бъдат платени заедно със средствата полагащи се на майката.

След съдебното решение общинската комисия, която разглежда новите заявления на родители с първо дете, преглежда по-прецизно документите и тълкува наредбата по начина посочен от съда. Така издава и все по-малко откази.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов