Избрани Новини

Февруари е - време да се погрижим за градината

Започва се с рязането на лозето и асмите

Месец февруари е времето, когато трябва вече да започне подготовката за активна работа
в градината. Това обикновено става по Зарезан – на 14 февруари. Тогава се започва с рязането на лозето и асмите. Правилното изрязване на лозите е едно от най-важните мероприятия през месеца. Това е така, защото в растенията не е започнало сокодвижението и те няма да страдат от загуба на хранителни вещества, както ако се закъснее и започне развитието на лозите. Ако не сте го правили, ви съветваме да се обърнете към опитен лозар, за да имате качествена и богата реколта от грозде. След изрязването на лозите през февруари ги привържете здраво към конструкцията. Това се налага, защото при развитието на филизите има голяма вероятност да се счупят при привързването. При овощните дръвчета, касиса и френското грозде също е необходима резитба, за да се премахнат изсъхналите и болни клони и да се оформи правилна корона. Важно е също така и да се извърши задължителното зимно пръскане на овошките. Ако имате възможност, подхранете дръвчетата с оборски тор, като го разпръснете около дънера и внимателно прекопаете почвата заедно с него на не много голяма дълбочина. Внимавайте да не пресечете повърхностните корени. Ако времето позволява, направете щателен оглед по самите дръвчета и около тях и съберете всички изгнили и мумифицирани плодове и сухи клони. Изгорете ги, за да предпазите растенията от заразяване.

Към края нафевруари може да засеете магданоза, морковите, репичките, спанака и зеленият грах, ако времето позволява. Тогава може и да се изрежат и розите, като се
премахват всички изсъхнали и повредени клони. Ако сами обичате да си отглеждате зеленчуков разсад, около средата на февруари вече трябва да сте посадили ранния разсад за домати, пипер и патладжан. Задължително условие за отглеждането на здрав и силен разсад е наличието на достатъчно светлина и топлина, като поливането трябва да бъде умерено.

Трябва да знаете, че семената на някои растения като лавандулата на-пример, трябва да се стратифицират. Това означава, че трябва да бъдат изложени на атмосферни влияния преззимата. Затова е необходимо да ги смесите с пясък и почва и да ги поставите в саксия или сандъче и да ги заровите в градината на около 20 см в почвата. След като поникнат, може да ги разсаждате и след това да ги засеете на постоянно място.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов