Избрани Новини

Фирмата, издавала фалшиви сертификати в Банско, е без лиценз за лаборатория

Проверяват всички пунктове в Банско след сигнал за фалшиви сертификати

Лаборатория, регистрирана в София, издава фалшиви зелени сертификати в зимните ни курорти. Екипи на РЗИ и полицията задържаха един от служителите ѝ и затвориха пункта в Банско. Днес се очаква институциите в Благоевград да дадат яснота по случая, информира БНТ.

40-годишен мъж беше задържан в петък вечерта след координирана акция на РЗИ и полицията. Мними клиенти са отишли в хотел, където мъжът е направил тестове и е издал фалшиви документи.

"Преди 10 дни имаше сигнал, че на територията на Банско работи нерегламентирана лаборатория и пункт за вземане на ковид проби. Колегите в петък направиха проверка на място на адрес, където имаше обявен теефон, самата лаборатория беше заключена. Колегите са звъняли, казали им, че лабораторията не работи и още е в процес на изваждане на документи", обясни директорът на РЗИ - Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Оказва се, че фирмата няма подадено заявление към РЗИ за издаване на съответните лицензи и разрешения за лаборатория. Не е практика на РЗИ-Благоевград да ходи да прави тестове "на повикване" на хората, настанени в хотели.

"Първо трябва да се каже, че това не е медицинско лице, не е лаборант, не е лекар и няма право да вземе тези проби. Второ, самите тестове или проби ги отчита задължително медицинско лице или лекар, който ги удостоверява с подпис или печат", категоричен е д-р Калоянов.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)