Избрани Новини

Липсват лекарства за онкоболни

Общество

06-02-2022, 13:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пациентски организации вече са уведомили здравния министър Асена Сербезова

За тревожна липса на лекарства за онкоболни, съобщават пациенти в Бургас, Варна, Шумен и Русе. Пациентски организации вече са уведомили здравния министър Асена Сербезова, съобщава БНТ.

Бащата на Мими Иванова от Бургас през септември е диагностициран със злокачествен карцином на дебелото черво. Миналата седмица тя отива до Онкологичната болница, за да вземе нужните лекарства за лечението.

„Изчаках си моя ред. Оказа се, че няма лекарства, не се знае кога ще бъдат заредени. Вие трябва да започнете трети курс на терапия на баща ви, но не може да бъде направена", заяви Мими Иванова.

Семейството на Мими се притеснило от липсата на лекарства, за това започнали да търсят помощ в социалните мрежи.

„Веднага започнах да пиша в групи за онкоболни, с познати, с приятели, ако на някой случайно има останали или му е сменена терапията с друга, да ползваме техните хапчета. Оказа се, че намерихме", каза Мими Иванова.

От онкологичната болница в Бургас признават за липсата на някои лекарства. Причината е изтекли обществени поръчки за доставка, но уверяват, че вече са налични.

„Последният договор за доставка на медикаменти беше сключен на 2-ри февруари тази година. Така че основно за около седмица до 10 дни бяха изчезнали от пазара лекарства. Единствено очакваме сключване на договор за още два продукта, единият от които е много търсен", заяви Ирина Тодорова, управител на онкологичната болнична аптека.

Някои онколекарства могат да се намерят на свободния пазар, но цената им е изключително скъпа, казват пациентите.

„Няма как да давам по 300 и колко лева за една кутия животоструващи лекарства, при положение, че това се дава от държавата", заяви Мими Иванова.

Пациентки организации ще настояват здравното министерство да излезе с официална информация къде има липсващи лекарства, какви са причините и кога ще бъдат набавени.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)