Избрани Новини

Областите Благоевград и Кюстендил са с най-ниски работни заплати

Разликата в заплатите между Благоевград и София-столица е над два пъти

В областите Благоевград, Видин и Кюстендил са най-ниските средни работни заплати, като разликата във възнагражденията между Благоевград и София-столица е над два пъти, обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов. Той коментира, че се задълбочава тенденцията за растящи регионални различия в доходите:

„В областите Кюстендил, Благоевград и Видин средната заплата всъщност е около 1000 лева средно, което е с около една трета по-ниска от средната за страната – 1520. В другите страни разликата между средната заплата в отделните региони не е толкова  голяма, само у нас е така. Два пъти е разликата, например, между най-ниската средна в Благоевград и най-високата в София-столица“.

Костов уточни, че средногодишният ръст на средната заплата за страната е 12 процента, но в Кюстендил темпът на нарастване е едва 3,1 на сто, в Благоевград – 8,4, а във Видин – 8,9 на сто. Прогнозата на КНСБ е, че през 2022 година средната заплата за страната ще достигне 1734 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов