Избрани Новини

Министерството на културата ще проверява зимните курорти за авторски права

При констатиране на нарушения ще се образуват административно-наказателни производства

Дирекция „Авторско право и сродните му права“ към Министерството на културата ще проведе планови проверки по спазването на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) в зимните курорти.

Проверките целят ограничаването на евентуалното неразрешено използване на закриляни обекти на авторското и сродните му права и ще имат фокус, но няма да се ограничават, до търговски, хранителни и развлекателни обекти, в които се извършва озвучаване с музика.

Бизнес организациите в сектор „Туризъм“ са уведомени и насърчени да напомнят на членовете си да уредят използването на закриляни обекти на авторското право и сродните му права с правоносителите.

В помощ на ползвателите Министерството на културата е изготвило и публикувало на своята интернет страница кратък информационен материал, озаглавен „Озвучаване на търговски обекти с музика“, която информира относно принципите и начините за законосъобразно използване на музика в търговската дейност.

При констатиране на нарушения ще бъдат образувани административно-наказателни производства. Министерството на културата напомня, че установената в закона улеснена процедура по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и на наказателните постановления по ЗАПСП не позволява укриването на нарушителите и осуетяването на административнонаказателната отговорност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов