Избрани Новини

150 години от рождението на Гоце Делчев отбелязваме тържествено в Благоевград

Президентър Радев и премиерът Петков се очакват за честванията

На 4 февруари т.г. се навършват 150 години от рождението на революционера, идеолог и будител Гоце Делчев. Премиерът Кирил Петков ще присъства в Благоевград на честванията. Очаква се и президентът Румен Радев.

Годишнината ще бъде отбелязана тържествено в Благоевград с поредица от събития. В 17:00 часа от Съдебната палата ще започне тържествено шествие в памет на великия апостол на македонските и тракийски българи. 17:30 часа е началото на тържествения ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. Признателните потомци ще сведат чела пред паметта на личността, която остава в историята като една от най-харизматичните и влиятелни фигури. В ритуала ще участват Военно формирование 26 400, Национално дружество „Традиция“-регионален клон “Георги Измирлиев-Македончето”, Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“ и др. Танцово-музикална картина ще бъде изпълнена от Фолклорен ансамбъл „Пирин“.
Част от тържествената програма са две изложби. Във фоайето на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана без официално откриване изложбата „Безсмъртният апостол Гоце Делчев“. В 10:30 часа в Централната читалищна библиотека ще бъде открита изложба на книги за Гоце Делчев, а от 11:00 часа Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ организира беседа за революционера в Хоровата зала „Проф.Христо Арищиров“.
Благоевград е неразривно свързан със съдбата на Гоце Делчев и неговия род. Тук е погребан неговият баща, тук почиват костите на много от неговите сродници. Тук те намират спасение и прием след Войните за национално обединение (1912 - 1919). Една от основните общности от бежанци в Благоевград е на кукушани.
Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов