Избрани Новини

Спектакли, концерти и изложби предлагат на благоевградчани творците

Вижте акцентите в културния афиш на Благоевград през февруари

На 2 февруари от 19:00 в зала „Яворов“ ще гостува обичаната Тони Димитрова. Тя ще представи най-известните си песни под съпровод на симфоничен оркестър и рок група. Оригиналният сценарий е на Юлия Манукян, режисурата - на Тодор Мадолев, песните на Тони Димитрова ще ви пренесат в неповторимата атмосфера на нейния личен свят, изпълнен с искреност, човешка топлота и много обич. 
На 4 февруари се навършват 150 години от рождението на революционера, идеолог и будител Гоце Делчев. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено в Благоевград с поредица от събития. В 17:00 часа от Съдебната палата ще започне тържествено шествие в памет на великия апостол на национално-освободителното движение. 17:30 часа е началото на тържествения ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. Част от тържествената програма са две изложби. Във фоайето на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана изложбата „Безсмъртният апостол Гоце Делчев“. В 10:30 часа в Централната читалищна библиотека ще бъде открита изложба на книги за Гоце Делчев, а от 11:00 часа Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ организира беседа за революционера в Хоровата зала „Проф. Христо Арищиров“.
От 4 до 25 февруари Детският отдел на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ е домакин на заниманията за подобряване на писмената реч в обучението по английски език "Spelling Bee". Заниманията започват в 11:30 часа. На 18 февруари библиотеката организира среща-разговор на тема „Майчиният език – най-великото дело и оръжие на един народ“. Срещата ще бъде в Библиоклуба от 11:30 часа. По повод 149 години от обесването на Васил Левски, Регионалната библиотека организира ученически рецитал, който ще бъде от 12:30 часа в Детския отдел. От 21 февруари до 25 февруари Детският отдел ще отвори врати за детската работилница за изработване на мартеници. Ученици от началния курс на училищата в Благоевград ще могат да се включат в работилницата до 25 февруари.
На 5 февруари от 11:00 часа в залата на Кукления театър в Младежкия дом Общинският куклен театър ще представи „Приказните разказвачи“. Спектакълът включва три известни приказки – „Глупавият славей и хитрата лисица“, „Принцесата и трите ковчежета“ и „Жабокът-принц“. Всяка събота Кукленият театър радва своята вярна публика с интересни представления: на 12 февруари ще се играе представлението „За една обикновена шапчица червена“, на 19 февруари – „Бременските музиканти“, а на 26 февруари – „Гарвин Магьосникът“
Драматичният театър „Никола Вапцаров“ също няма да остави любимата си публика без интересни представления. На 4 и 5 февруари ще се играе представлението „Неволята“, съответно от 18:00 часа в петък и от 11:00 часа в събота. На 12 февруари от 11:00 часа – „Пепеляшка“. Още две представления ще има за детската аудитория – „Пинокио“ – на 18 февруари – от 18:00 часа и на 19 февруари – от 11:00 часа. Аладин Алиибрахим ще представи своя „(Oт)личен опит“ на 11 февруари от 19:00 часа. На 14 февруари от 19:00 часа Драматичният театър ще представи постановката по Оскар Уайлд „Колко е важно да бъдеш сериозен“. На 28 февруари от 19:00 часа можете да гледате „Панаир на суетата“ по едноименния роман на Уилям Такъри, режисьор - Маргарита Мачева.
До 12 февруари можете да разгледате уникалната колекция с произведения на академик Румен Скорчев в Градската художествена галерия. На 14 февруари в 18:00 часа в двете зали на галерията ще се открие традиционната обща художествена изложба „За любовта и виното“. На 16 февруари от 17:30 часа Градската художествена галерия ще бъде домакин на представянето на библиографията „Художественият живот в Благоевград. Библиографията е направена от екипа на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ и е един изключителен труд, който дава безценна справка за местни художници от няколко поколения.
На 14 февруари в новата многофункционална зала на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана изложбата „Познато в непознатото, невидимо във видимото“. За какво става въпрос? Разгледайте я, за да разберете!
На 14 февруари в село Дъбрава ще бъдат зарязани традиционно лозята в чест на Деня на винаря и лозаря. Виненият празник в село Дъбрава е традиционен и тази година също ще отличи най-добрите местни винари.
Последната седмица на февруари Центърът на личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще отвори врати за работилница за мартенички. Във фоайето на Младежкия дом ще се развихрят оригиналните идеи и сръчни ръце на деца и ученици от общината. На 22 февруари от 17:30 часа Фолклорна група „Бисери“ ще представи във фоайето на Младежкия дом „Шоуто на имитациите“. На 28 февруари от 18:00 часа в Зала №3 на Младежкия дом ФГ „Бисери“ и ФТА „Пиринче“ ще изнесат открит урок на тема „Сирни Заговезни – Прошки“.
На 19 февруари се навършват 149 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Община Благоевград организира ритуал по полагане на венци и цветя в памет на един от най-свидните синове на България. 11:00 часа, пред бюст-паметника на Васил Левски.
На 22 февруари в Благоевград ще гостува театралната постановка „Търновската царица“  по Емилиян Станев. Представлението е от 19:00 часа в зала „Яворов“. Драматизация - Бойко Илиев, костюми - Жанета Иванова
Сценография - Теодор Даскалов, участват Елена Петрова, Мариела Топалова, Таня Карбова, Николай Сяров, Веселин Борисов, Марияна Бранкованова, Цветана Благоева, Яцек Янков.
На 24 февруари от 19:00 часа в зала „Яворов“ канят на концерта „Джаз, любов и песни“ – музикален проект на Любомир Денев – пиано, композиции и аранжименти, Венера Мелеки – солист, Струнен оркестър на Камерна опера – Благоевград, концертмайстор – Стоил Богданов.
На 25 февруари от 19:00 часа в зала „Яворов“ Фери Арт ще представи комедията „Сватба със закъснител“ с участието на Филип Аврамов, Мая Бежанска, Тони Минасян, Илияна Лазарова, Христина Джурова. Режисьор е Николай Гундеров. Както казва великият Чаплин: "Ден без смях е пропилян ден", а на 22 февруари ще има много смях в залата, така че не пропилявайте този ден!


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов