Избрани Новини

Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС

Конгресът е на 18-и март

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов официално обяви своята кандидатура. Той заяви, че подкрепата на клубовете задължава него и екипа му да се преборят с настоящото ръководство на футболната ни централа. Бербатов определи предишния конгрес като "опорочен" и се надява предстоящият, който е на 18-и март, да бъде организиран по по-добър начин.

"Идеята на пресконференцията е да акцентираме върху няколко точки и теми. Тъй като конгресът на 18-ти ще бъде изборен, официално искам да заявя, че се кандидатирам за президент на БФС.

Видяхме каква подкрепа имаме от клубовете, за което им благодаря. Гоним бройката от 50 клуба. Това ме задължава да изляза и да кажа, че отново съм кандидат за президент на БФС, тъй като конгресът ще бъде изборен. Искам да помоля кандидатите, които също имат желание, да го изявят открито. Така всички ще знаем кои са кандидатите за президент на БФС. Да представят своите идеи и планове - нещо, което ние направихме миналата година. Запознахме всички с нашата програма. Тя е същата, но търпи развитие и промяна. Ако има такива желаещи, бих искал да се обявят публично. Ако настоящият президент иска да направи същото, би било чудесно. Предния път излезе в неплатен отпуск. Всички трябва да имаме равен старт и условия.

Учудващо е, че продължава натискът клубовете да подписват контрадекларации. Най-пресният пример е от тази сутрин - от Шумен. Човекът излезе и даде гласност на това, което се е случило. Имало е дори изнудване. Въпросът е защо се случва всичко това, след като конгресът ще бъде изборен. Може би това е ход от ръководството на БФС, с който да отменят конгреса. Това не е морално правилно. Не е само този клуб, има още такива.

Компетентните органи бяха сезирани предния път, така направихме и сега. Това, което се случва, не е правилно. Искаме да избягаме от целия негативизъм и критика, но това не е възможно. Искаме да предпазим клубовете. Въпросът е защо продължават с този натиск да събират тези контрадекларации.

Не откривам своята кампания, а продължавам тази от началото на миналия конгрес. След като свърши миналият конгрес, който беше опорочен, разбрахме, че няма място за отказване. Подкрепата, която клубовете ни оказват, ни задължава да се преборим. Виждаме как от БФС взаимстват нашите идеи, които предложихме предния път, и ги представят като тяхна идея.

Очаквам този конгрес да бъде още по-добре направен и да не спринтирам по стълбите нагоре-надолу и да се опитвам да прокарвам идеи, които трябва да са ясни от първата минута на конгреса. Не искам да се боря с водещия кое е правилно и кое не е. Искам делегатите на клубовете да имат право да си изкажат думата, а не да бъдат заглушавани от водещия на конгреса. Това води до хаос, което не е приятно. Бих искал да има хора от всички кандидат-президенти в комисиите по броене и секретариата. Това е най-честният начин. Ако не се получи това нещо, тогава пак ще спринтирам по стълбите, за да дадем честен избор на всички хора, които са там. А не само на един - този, който е във властта.

Изводите някой път са трудни да се направят. На моменти не носят удовлетворение, както беше последния конгрес. Много въпроси си задавах - дали съм направил всичко необходимо, за да защитя интересите на клубовете, за да може да протече един нормален конгрес, едно нормално провеждане, дава се думата, не се заглушават хората. Трябва още от начало тези правила да се изчистят и да се знае как ще протече този конгрес. Така всеки да се бори как да си представи програмата, а не пак да си мислят как да се поправи, ако някой започне пак да крие бюлетините. Да не се мисли за схеми и как да не се случват такива подли неща. Недопустимо е, но се случи на миналия конгрес. Затова давам и публичност на тези неща, за да стигнат до хората, които организират събитието.

Можех да покажа и друга страна от себе си на конгреса миналия път, да блъскам, да викам, но нямаше да е правилно да стигна на това ниво. Това е в миналото, взехме си поуки и се надявам в следващия конгрес, да не се налага да спираме схеми при броене на бюлетини, на изказвания. Ако аз съм водещия на конгреса и имам микрофон, а някой пред няма, аз спокойно мога да го надвикам. Надявам се това да не се случи пак. Борим се за това да можете да присъствате и вие, журналистите, вътре със звук и картина.

Защо има натиск над клубовете? Единственият отговор е, че като се съберат 30 подписки от клубовете, да се каже: "Ето, събрахме и отменяме конгреса да е изборен". Самият въпрос клони към негативен отговор, не мога да кажа нищо позитивно. Колкото и да искаме да избягаме от този негативизъм, на моменти се връщаме на тези неизбежни неща. Кристално ясно е какво се случва.

Още един път благодаря на всички клубове, които ще издигнат мен. Ще разберем дали и други клубове ще ме издигнат. Искам да съм и ще съм президент на всички клубове. Всеки клуб, който иска да ни подкрепи, е добре дошъл.

Ако вземем примера от днес с клуба от Шумен, който разказва какво се случва, това означава, че този страх в отборите изчезва. Трябва да има равен старт, клубовете трябва да бъдат оставени свободно да изразят мнението си.

Подкрепата, която получих беше изненада за много, но не и за мен. Очаквах подобно нещо, защото знам колко работа свършихме. Ние представляваме клубовете и трябва да работим за тяхното добро. Държавата трябва да бъде партньор в реформите, които ще се случат. Към този момент избягва да бъде такъв. Живот и здраве, когато ние спечелим, аз и екипът ще искаме среща с държавата, за да искаме подкрепа. Надяваме се държавата да откликне.

Надявам се държавата да следи ситуацията, която се разиграва в момента, за да знае кой за какво се бори. Самата тя да си направи изводи за създалата се ситуация - какви хора управляват и какви хора се борят. Няма как да не се получи. Като човек съм имал моменти на слабост, но впоследствие гледам да избягвам от тези негативни мисли. Аз и моят екип ще успеем, защото знам как работим. Знам хората, с които работя, с какъв морален компас са.
За момент дори не мога да си помисля, че няма да успеем. Знам, че накрая ще бъдем победители. Имало е моменти, в които вместо да се концентрираме върху проекти и реформи, ние се концентрираме как да спрем някоя схема. Ще направим всичко възможно да не се стига до драматични моменти.

Не мисля, че е имало поличитеска намеса на предния конгрес. Иска ми се да вярвам, че не е имало подобно нещо. Не мога да държа отговорен кой човек от коя партия е. Надявам се всичко да бъде организирано по такъв начин, че да не може да се подложи на съмнение решението от конгреса. Затова апелирах конгресът да се проведе по начин, който да излъчи победител по честен начин. Ако нещата се проведат както трябва, никой не може да каже нищо.
Но след като видяхме как завърши предният конгрес, тогава не е редно да замълчим. Не е правилно към всички клубове, които са глсували за мен. Напротив - това ни задължава още повече да продължим по пътя, който сме поели. Защо медиите не са в залата, а ние трябва да пускаме на живо във "Фейсбук"? Не е нужно това и се надявам този проблем да се изчисти", сподели Димитър Бербатов.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)