Избрани Новини

Домашен арест получи обвиняем за ПТП със загинало 17-годишно момиче

Крими

01-02-2022, 17:04

Снимка:

ОС Благоевград

Автор:

Blagoevgradutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Убийство или пътен инцидент е случката на пътя между Хвостяне и Дъбница?

За втори път обвиняемият е хванат да шофира дрогиран

Окръжният съд в Благоевград взе мярка за неотклонение “Домашен арест” на обвиняем за пътнотранспортно произшествие със загинало 17-годишно момиче. Състав на Oкръжния съд прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията, за които 29-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност.

Съдът намери още, че не съществува реална опасност от укриване, но е налице опасност от извършване на друго престъпление.

Съдебният състав прецени, че в конкретния случай опасността от извършване на престъпление е възможно да бъде преодоляна посредством втората по тежест мярка за процесуална принуда, а именно „домашен арест", която по същия начин ограничава свободното придвижване на лицето и може да предотврати неговото противоправно поведение.

От друга страна съдът съобрази, че данните за причините за смъртта на пострадалата на този етап от разследването не са еднопосочни – липсват данни защо пострадалата е била на пътното платно, имало ли е осъществено насилие спрямо нея, липсва аутопсия, не е изготвена съдебномедицинска експертиза.

Р.А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

На 29.01.2022 г. за времето от 20:22 часа до 20:27 часа на път от с.Хвостяне в посока към с.Дъбница, област Благоевград, при управление на МПС - лек автомобил, е нарушил правилата за движение, регламентирани в Закона за движение по пътищата: не е контролирал непрекъснато управляваното от него МПС /чл. 20 ал. 1 от ЗДП/; не е направил всичко възможно, за да намали скоростта и да спре превозното средство, когато е възникнала опасност за движението - намираща се на пътя пешеходка и по непредпазливост причинил смъртта на 17-годишно момиче, като след деянието избягал от местопроизшествието - престъпление по чл. 343 ал. 3 пр. 3 б. “б” пр. 1 вр. ал. 1 б. „в” вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от НК.

На 30.01.2022 г., около 00:30 часа на път III-1972 км 2.8 с.Блатска посока с.Хвостяне е управлявал моторно превозно средство — лек автомобил, след употреба на наркотични вещества - тетрахидроканабинол, като деянието е извършено при условията на повторност, след като е осъждан за друго такова престъпление - определение за одобряване на споразумение № 2922/10.09.2019 г., постановено по НОХД № 412/2019 г. по описа на Районен съд — гр.Гоце Делчев, влязло в сила на 10.09.2019 г., с което за престъпление по чл. 3436 ал. 3 пр. 1 от НК му е наложено наказание „Лишаване от свобода за срок от 3 /три/ месеца, чието изтърпяване на основание чл. 66 от НК е отложено за срок от 3 /три/ години, „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 /три/ месеца и глоба в размер на 250 лева - престъпление по чл. 3436 ал. 4 вр. ал. 3 от НК вр. чл. 28 ал. 1 от НК.

Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано или протестирано в три дневен срок пред Апелативен съд – София.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов