Избрани Новини

50 монаси от Света гора са починали от COVID

Сред тях има и от Зографския манастир

Увеличава се броят на монасите на Света гора, починали след заразяване с коронавирус. Според изданието Ortodoxia.info, цитирано от Нова тв, техният брой вече надхвърля 50. Сред тях е и брат на българския Зографски манастир – отец Гавриил, който почина на 25 януари в солунска болница след кратък период на интубиране.

Отец Гавриил беше наричан „мама-Гавриил“ заради неговия грузински произход (на грузински език „мама“ е „отец, баща“). Установява се в българския манастир след промените. Отличавал се с доброта, простодушие и нелицемерна вяра. Беше хлебарят на манастира, правел и просфорите.

На 27 януари почина монах Алипий, на 62 години, брат на „Новия скит“, който през последните две години е живял на остров Крит заради здравословни проблеми. Най-много са загубите на братството от манастира „Филотей“, който е един от малките манастири на Света гора. Там в момента боледуват повече от половината братя.

Игуменът на манастира в свое изявление отхвърли обвиненията, че носи отговорност за големия брой болни в поверената му обител, както и че е имало забавяне на тяхното изпращане в болница. Официално регистрираните смъртни случаи на Света гора са около 30, но към тях изданието прибавя и монасите, членове на братствата, които по различни причини са живеели в метоси в Гърция извън Атон.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов