Февруари идва с нова порция сняг и затопляне

Пролетта за кратко ще даде заявка за своето настъпване

През идния месец пролетта за кратко ще напомни за себе си като ще има покачване на температурите, но ще падне и сняг.

Студ скова страната ни през последните дни. На места бяха измерени температури от -21°. Междувременно снежни бури объркаха ежедневието в нашите съседки Турция и Гърция.

„Причината за тези снеговалежи при нашите южни съседи е проникването на студения въздух, който премина през нашата страна, но обхвана и техните територии. Циклоните, които се образуват и под влиянието, на които вали – преминават през Беломорието, но се отделят на юг. Такъв ще е и циклонът, който ще премине в събота. Неговият център отново ще бъде над Беломорието, в Южна Гърция отново ще вали мокър сняг. Тези валежи ще обхванат и турското крайбрежие на Бяло море, но циклонът бързо ще се изнесе на юг“, каза синоптикът Петър Янков за „България сутрин“.

Той сподели, че следващият циклон се заражда над Италия.

„Бързо ще достигне до нашата съседка Гърция, ще обхване и нашата страна отново със снеговалежи. Границата между студения въздух и топлия въздух преминава точно през Беломорието и крайбрежието на Турция. Там се образуват тези вихри и тези снеговалежи. Стара планина ни пази и разбива облачните системи. В момента синоптичната обстановка е такава, че има зонален пренос над Балканите и през нашата страна преминават облачни системи, които са много бързи“, допълни Янков.

По думите му те са със силни ветрове.

„Във вторник се очакват валежи, главно в Западна и Южна България, снежната покривка ще е до максимум 5-7 см, но отново тези циклони ще преминат южно. През почивните дни София ще бъде най-студената балканска столица. Максималните температури ще са около 3-4°. В съседните столици максималните температури ще бъдат от 6 до 11°“, подчерта синоптикът.

Минималните температури ще се движат от минус 6 до минус 1 градуса в нашата страна. А в момента най-студено е в Перник и Кюстендил – минус 4°.

„Февруари ще започне със снеговалежи, които ще създадат снежната покривна в Западна и Южна България. Най-малка снежна покривка ще има в Добруджа. Следва месец с по-малко валежи и топъл февруари, което не е никак добре за селското стопанство. Очакват се и по-високи температури. Пролетта за кратко ще даде заявка за своето настъпване“, коментира Петър Янков.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"