Избрани Новини

Безработните в Благоевград се увеличават

Заплащането е на минимална работна заплата, осигуровките на 4 часа

Над 20 000 са новорегистрираните безработни от началото на годината у нас. Областите Пловдив, София, Варна и Бургас водят класацията. 

Благоевград също е в челото на тази класация. Въпреки че много млади хора, а и студенти заминаха в чужбина да търсят препитание, в областния град останаха все още много хора в трудоспособна възраст, които от години са на трудовия пазар.

Студентите от Югозападния университет обикновено се хващат на работа като келнери и бармани, но това не им носи почти никакъв доход, защото посетителите на заведенията са изключително малко или почти ги няма, освен това ги осигуряват вместо на 8 или 10-12 часа, колкото реално работят, на 4 или 2 часа, и то на минималната заплата. Като прибавим факта, че за всяка открадната посуда или счупена чаша им се удържа от заплатата, съдете сами какво е реалното им заплащане.

Обикновено безработните мъже се наемат в строителството. Въпреки тоталното обедняване в Благоевград се строи много, нови строежи запълват всяко празно местенце. Би трябвало поне в тази сфера заплащането да е добро, но работещи от бранша се оплакват, че заплащането е малко, осигуряването е на минималната заплата, работно облекло много от тях не получават, преди започване на работа няма инструктажи, както е по наредба.

Жените се хващат като шивачки в някои от работещите шивашки цехове, но там приемат обикновено до 40-годишни, останалите най-много да се хванат като т.нар. "ръчници". Работят и като магазинерки, където заплащането е доста мизерно. Затова и на много места в благоевградските магазини, кафета и барчета има обяви "Търси се".

Търси се, ама няма. Безработните предпочитат вече да получават обезщетения за безработица, отколкото да продават труда си за без пари.

Хората се надяват на външни инвеститори, които да дойдат с пари и да отворят заводи или фабрики. Да спазват трудовото законодателство и да плащат добри пари. И да уважават работника. Да уважават труда му и да го ценят, защото той прави богатството им.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов