Днес е Световен ден за борба с проказата

Проказата се проявява в два варианта: лепроматичен и туберкулоиден

Световният ден за борба с проказата се отбелязва от 1954 г. по инициатива на френския писател и общественик Раул Фолро /1903-1977/, основател на фондация за борба с проказата. Оказва се помощ на болните от проказа, които са над 3 млн.души, предимно в държави с тропически климат в Азия, Африка и Южна Америка. Проказа (използва се и латинското й наименование Лепра) е заразна кожна и нервна болест, очевидно известна на човека от праисторическо време.

Причинителят на заболяването - бактерията Mycobacterium leprae, е изолиран едва през 1873 г. в Норвегия. Проказата се проявява в два варианта: лепроматичен и туберкулоиден. Лепроматичната изява е силно заразна, но по-лесно лечима, докато туберкулоидната е по-малко заразна, но води до по-големи усложнения в организма на болния.

Първоначално е считано, че болестта е започнала да се разпространява по време на походите на Александър Велики. Последните изследвания обаче опровергават тази теза и вече се счита, че болестта е възникнала в Източна Африка и се е разпространила по време на географските открития, колониализма и търговията с роби.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен