Избрани Новини

Норд и Хера от ПСС отряда в Банско имат нови придобивки

Получиха нашийници с GPS система за проследяване

Специално дарение бе направено на четирикраките спасители в планината, информира БТВ. Кучетата на планинските спасители получиха GPS приемници със система за проследяване на кучета.
„Тези предаватели правят много ефективна оперативната двойка водач-куче, защото водачът може постоянно да следи движението на кучето при спасителни операции“, обясни планинският спасител Наско Уков.

„Може да се види дали кучето лае, дали е седнало до загубен или пострадал и така разбираме, че има попадение. Това дава възможност и да се изпращат на далечна дистанция“, каза още той.
Когато лавина затрупа човек в планината, ролята на спасителното куче е ключова. Чрез подушване то първо може да намери туриста. От днес Норд и Хера от отряда в Банско имат нови придобивки – нашийник с GPS система за проследяване.

Нашийниците за спасителните кучета са дарение от фирмата-вносител, след като планинската служба в Банско поискала от тях оферта, за да си ги закупи.
Дарените нашийници са 10, а спасителните кучета в цялата страна – 20. Затова планинската служба започва кампания за набиране на средства за закупуването на още приемници. Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)