Избрани Новини

131 шофьори, употребили алкохол или дрога, получиха наказания през 2021

16 са изтърпели ефективно "лишаване от свобода“

Районен съд – Дупница и Районен съд – Кюстендил са приключили през 2021 година общо 131 наказателни дела от общ характер за управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества по чл. 343б от НК. От тях: 82 в РС – Дупница и 49 в РС – Кюстендил. Над 90% са приключили, след като съдът е одобрил споразумение, постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимите, а те са се признали за виновни.

Ефективни наказания „лишаване от свобода“ са получили 16 водачи на МПС, в повечето случаи за повторно управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Останалите водачи на МПС са получили наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца до 1 година и 6 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от по 3 години. На 30 от тях съдът е наложил и наказание „глоба“ в размер от 200- 500 лв. По две дела са постановени и възпитателни грижи спрямо подсъдимия в периода на изпитателния срок. На подсъдимите, които са правоспособни водачи, съдът налага и наказание „лишаване от право да управлява МПС“.

Наказателни дела от общ характер за управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, приключени от РС – Дупница през 2019 година, са били 118, а през 2020 година - 83.

Районен съд – Кюстендил е приключил през 2020 година 35 наказателни дела, а през 2019 година делата с този предмет са били - 67.

 Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов