Шефът на ИАЛ: Имаме 9 сигнала за настъпил смъртен случай след ваксинация срещу COVID-19

Общество

24-01-2022, 11:23

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

При нито един от тях не е открита такава причинно-следствена връзка, заяви Богдан Кирилов

Общо 9 сигнала имаме за настъпил смъртен случай след ваксинация срещу коронавирус, но при нито един от тях не е открита такава причинно-следствена връзка. Това каза в ефира на bTV шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"До момента към ИАЛ са подадени 3900 сигнала за нежелани лекарствени реакции, като огромна част от тях са описани в кратката характеристика на препаратите. При смъртните случаи – те са в различна възрастова група, с различни придружаващи заболявания. Има и 6 случая, за които е установено, че между първа и втора доза е настъпило инфектиране с коронавирус“, допълни още Кирилов.

"Единственото противопоказание за ваксиниране са данни за алергична реакция спрямо някоя от активните съставки. Стратегията на здравните власти потвърждава необходимостта от прилагане на ваксините при максимален брой хора, за да се ограничи разпространението на заразата“, каза Кирилов.

Относно поставянето на бустерни дози, Кирилов допълни, че всички регулатори са категорични за ползите от трета доза. Той коментира, че компаниите вече работят по специфични ваксини за конкретни варианти на вируса.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"