Избрани Новини

Ученици от Петрич дариха 663.90 лева за деца от Шумен

В ключиха се в акцията "Жълти стотинки - Деца помагат на деца"

Прекрасните деца от СУ "Никола Й.Вапцаров" в Петрич събраха, сортираха по номинал, преброиха и предадоха много стотинки за акцията "Жълти стотинки - Деца помагат на деца".
Събраните 663,90 лв. отиват за децата на Шумен.
Вече 14 години благотворителната национална кампания Акция “Жълти стотинки” под наслов “Деца помагат на деца” събира средства за снабдяване с медицинска апаратура българските детски болнични отделия в цяла България. Кампанията е вдъхновена от едноименната френска кампания на госпожа Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“, като във Франция традицията продължава вече няколко десетилетия. А в България кампанията е инициирана и се координира от Сдружение „Съзидание 2012” от 2008 година.
Всяка година се избира град-столица, на кампанията, в чийто град детското болнично заведение се снабдява с необходима медицинска апаратура, за лечение на деца. През 2021 година столица на кампанията бе град Шумен.
Обединени в общото благо, чрез мрежа от доброволци и добротворци, се организират два пъти в годината кампании за събиране на монетите от всички участници - ясли, детски градини, училища, бизнес организации, клубове по спорт, танци и др., и физически лица. Вече 14 години, по традиция монетите се събират на 1-ви юни - Ден на детето и 6-ти декември - Ден на Св.Николай Чудотворец.
Надсловът “Деца помагат на деца” стои в сърцето на кампанията. Целият смисъл, който е заложен в тази благотворителна акция, е да възпитаваме децата си и себе си, на благотворителността като традиция. Чрез нашия личен пример и подкрепа към тях да им предадем благодетели като мъдрост, отговорност, кооперативност, доброволчество, съпричастност, пестеливост и обединение. Кампанията илюстрира прекрасно смисъла на поговорката “Капка по капка, вир става”, не са необходими благодетели с крупни суми, за да задоволим собствените си потребности от иновативна медицинска грижа.
Акция “Жълти стотинки”, помага и дава пример на участниците от всички възрастови групи, че когато сме обединени в обща цел, за общо благо, успехът неиминуемо идва. Това възпитава чувство на вътрешна отговорност, на гражданска позиция че това, което не ти харесва и е в твой интерес, е и в твоите възможности да го промениш, да съградиш и да създадеш, не сам, а заедно с още десетки, стотици хиляди хора.
Към днешна дата има събрани над 500 000 лв. на жълти стотинки, кампанията е посетила 17 града и 18 болнични заведения.
Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й @Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов