Избрани Новини

Бабинден е!

Днес е Ден на родилната помощ

От 1951 г. 21-ви януари е обявен за Ден на родилната помощ и на този ден празнуват всички лекари и акушери. Българският народен календар отбелязва на 21 януари неканоничния празник Бабинден. Това е празник, посветен на бабите-акушерки, които в миналото са участвали в израждането на бебетата в селото.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.
Традицията повелява на този ден всяка жена, която се е ползвала от услугите на баба-акушерка, да й благодари. Обредните дарове са символична отплата за помощта - сапун и кърпа за ръце, баница и печена кокошка. На този ден празнуват лекари и акушери, а в миналото във всяко село е имало по една-две баби, които са "бабували" - помагали са за израждането на децата. Преди да влязат в дома на бабата, жените й поливат вода да си измие ръцете - знак на почит и надежда за следващо раждане.
След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат.На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - паричка, вързана на червен конец.След това тя измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови.Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето.
Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - периодът за пречистване след раждането.
Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)