Избрани Новини

Двама пожарникари от Кюстендил ще участват в конкурса "Пожарникар на годината“

Това са инспектор Георги Милков от Оперативния център и мл.експерт Ради Марков – началник на дежурна смяна

Днес на церемония в РСПБЗН - Кюстендил за приключване на областния етап от Националния конкурс „Пожарникар на годината“ бяха наградени двамата служители. Те бяха излъчени, след като комисия разгледа предложенията и резултатите от дейността през 2021 г.

Грамотите връчи директорът комисар Светослав Георгиев. Двамата служители ще продължат състезателното участие в националния етап на конкурса, а мотивите да  бъдат отличени са за цялостен принос в изпълнението на задачите.

Инспектор Георги Милков организира управлението на ресурсите на звената за ПБЗН при РДПБЗН – Кюстендил при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Взаимодейства с основните и други съставни части на ЕСС, държавни органи и институции, местното самоуправление, неправителствени организации. Поддържа постоянна готовност за осъществяване на дейността съобразно длъжностните си задължения и стриктно изпълнява отдадените заповеди и разпореждания на ръководителите си. Участва в установяването на причините за възникнали пожари и изготвя пожаро-технически експертизи. Разработва и актуализира планове за пожарогасене. Инспектор Георги Милков провежда ежемесечно пожаро-такически занятия със служителите от РСПБЗН при РДПБЗН - Кюстендил. Провежда тренировки за установяване състоянието и готовността на системата за ранно предупреждение и оповестяване.

Инспектор Милков проявява изключителна инициативност, съобразителност и себеотрицание при изпълнение на служебните си задължения. Участва в управлението на силите и средствата в гасенето на 18 пожара с материални загуби през 2021 г. на територията на областта, изискващи съсредоточаването на повече сили и средства. По-характерни са пожарът на леки автомобили в с.Коняво, община Кюстендил, пожарът в помещение за 40 животни в Кюстендил, местността „Полски имоти”. Проявява висок професионализъм с използване на всички тактически възможности на пожарната техника. Лично е ръководил дейностите при ликвидиране на 2 инциденти с източници на йонизиращи лъчения, постъпили от ГКПП – Гюешево за превоз на радиационно излъчващи материали от превозни средства, преминаващи през пункта, 1 инцидент с опасни вещества и материали, 2 произшествия за оказване на помощ, издирване и спасяване на изчезнали хора.

Инспектор Георги Милков участва в погасяване на 5 мащабни горски пожари в с.Долно село, с.Чудинци, с.Ломница, община Кюстендил, с.Ваксево, община Невестино, с.Фролош, община Кочериново. При възникналите горски пожари обстановката беше сложна – продължителни, мащабни, с висока интензивност пожари, застрашени населени места, труднодостъпни терени, високи средни денонощни температури, ниска атмосферна влажност, прогресивно влошаващи се условия, засегнати населени места – жилищни и стопански сгради.

Младши експерт Ради Марков  е заслужил отличието с участието си  в гасенето на 24  пожара с материални загуби през 2021 г. Като от тях са 11 в жилищни, административни и други непроизводствени сгради; 4 -  в транспортни средства; 3 - горски пожари; 1 -  в спомагателни, временни или паянтови постройки; 1- полски пожар и други пожари.

При произшествията, в които е  участвал като ръководител на дежурна смяна, са спасени множество сгради, значителни горски площи, земеделски посеви и друго имущество.

Ради Марков участва в погасяване на следните мащабни горски пожари през летния пожароопасен сезон:

- с.  Чудинци, община Кюстендил, пожарът е обхванал обща площ от 2 630 дка горски и земеделски площи, както и отделни сгради в населеното място. Спасени от пожара са 12 сгради и 2000 дка иглолистна гора;

- с.Тишаново, община Невестино, пожарът е обхванал обща площ от 1 150 дка, от които горска територия, сухи треви и храсти, унищожени са и няколко постройки в населеното място. Спасени са 20  сгради и 2 000 дка смесена гора;

 - с.Ломница, община Кюстендил, пожарът e обхванал обща площ от 520 дка иглолистна и широколистна гора, сухи треви и храсти. Засегнати от пожара са отделни къщи и постройки в населеното място. Спасени са 7 сгради и 300 дка смесена гора.

Националният етап на конкурса „Пожарникар на годината“ ще приключи през месец февруари.   



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов