Избрани Новини

Днес се почитат Света Черна и Преп. Макарий Египетски

Празникът е предимно женски и е бил строго почитан за предпазване от „черна болест“ и смърт

Според народа Света (Баба) Черна била сестра на Свети Атанас. Вярвало се, че връзката между тях била много силна и това станало повод за нейното честване.

Празникът е предимно женски и бил строго почитан за предпазване от „черна болест“ и смърт. На този ден не се върши домашна женска работа, за да не се почерни къщата. Не се работи, за да не се разболеят децата. За предпазване от „черна болест“ не трябвало да се мие лицето.

За празника се принасяло в жертва черна кокошка, правели се питки с мед и се раздавали на съседите с думите: „Вземи за свети Атанас и света Черна, да пазят от черна болест и смърт!“ Перата на кокошката също се запазвали и с тях прекадявали децата, когато се разболявали от шарка или паралич.

На 19 януари църквата почита и Преподобни Макарий Египетски. Той бил роден в Горни Египет и е смятан за съвременник и ученик на св.Атанасий Велики. Подвизавал се в пост и молитва и просиял в святост чрез своите възвишени чудеса.

Св.Макарий е един от най-големите отци и учители на църквата. Наречен е от своите съвременници Нови Василий, Нови Богослов и Стълб на православието. Той е единственият епископ, който не е подписал унията с папа Евгений IV и така се спасила православната вяра.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов