Избрани Новини

Туристическо дружество "Осогово“ - Кюстендил е №1 за 2021 година

Оценен е цялостният принос през всичките тези десетилетия

Управителният съвет на Българския туристически съюз отличи ТД „Осогово“ - Кюстендил за дружество с бази, което има множество качествени туристически прояви през 2021 г. Радостната новина съобщи Силвия Михова, секретар на дружеството. Оценен е цялостният принос през всичките тези десетилетия, през които дружеството е допринесло за успешното развитие на туризма, съхранявайки заветите на Алеко Константинов и предавайки ги от поколение на поколение.

Туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил е основано през 1914 година и е едно от най-ранните дружества, създадени в България. Дружеството има за цел създаването на условия за упражняване на туризма в различните му видове и форми, насочен към активен отдих сред природата; за развитие на ориентирането, алпинизма и спелеологията; колотуризъм, воден туризъм, екотуризъм, спорт и туризъм за всички, туристическа самодейност и др. за привличане на повече млади хора към тези дейности в свободното време.

Председател на туристическото дружество „Осогово“ - Кюстендил е Христо Абаджиев, а секретар е Силвия Михова. В Управителният съвет на дружеството са Росица Борисова – адвокат, Мая Кожухарова – архитект, Любомир Младенов – планински водач и инспектор в „Инспекция по труда“ - Кюстендил и Стоян Дертлийски – отдел „Туризъм“.

Туристическо дружеството „Осогово“ е собственик на хижа „Иглика“, която в момента е в ремонт и тази година - 2022 г. ще бъде официално открита, хижа „Осогово“, ресторант „Студен кладенец“ и Хотелски комплекс „Три буки“ .

Всичките обекти са възможна изходна точка за изкачване на първенеца на Осоговската планина връх Руен.

Една от приоритетните задачи на дружеството е насочена към развитието на детския и ученически туризъм. Туристическо дружеството „Осогово“ организира походи и обучения на деца от детски градини и училища в района. Организира конкурси за рисунка, засаждане на дървета, почистване на планината. Организира скаутски лагери, състезания и игри в района на хижите. С участието си в редица мероприятия участниците придобиват познания за планинарството като средство за физическо и духовно въздействие, за  необходимата екипировка, ориентиране в планината, работа с карта и компас, ходене по различни планински терени, оцеляване и оказване на първа долекарска помощ. Туристическо дружество „Осогово“ използва предимствата и възможностите, с които разполага община Кюстендил. Територията на Осогово е включена в Европейския зелен пояс. Дружеството участва в много проекти с ученици от всички училища и целта му е да повиши осведомеността и да се осигури пряка връзка на децата и младите хора с природата чрез дейности, свързани с изучаване и опазване на биоразнообразието и застрашените видове в региона и създаване на предпоставка за устойчиво развитие в тази област. Сред основните задачи на дружеството са и направата на маркировка и обезопасяването на туристическите маршрути и пътеки и нейното поддържане. Участва в направата на пътеводители, карти и табла с цел описание на маркираните пътеки и зони за отдих и др.

Като спортна дисциплина ориентирането няма зрелищен характер, но въпреки това има много приятели, защото ориентирането с карта и компас в непозната местност съчетава в  себе си динамиката на атлетизма, техника, мисловна дейност, умения за бързи и точни решения в сложна обстановка и може би и най-важното качество и предимство – контактът с природата, който облагородява.

Ориентирането в Кюстендил се развива от 1959 г. През 1992 г. е основан спортен клуб по ориентиране „Руен 92”. Състезателите на клуба по ориентиране участват в национални и регионални състезания и Държавни първенства по ски и лятно ориентиране. Всяка година представители на СКО „Руен 92” печелят първи места. В периода 1998 – 2006 година възпитаници на клуба стават два пъти балкански шампиони и участват в две европейски първенства. Кюстендил е домакин на редица републикански първенства. От 1994 година клубът всяка година организира открито състезание по ориентиране за купа „Кюстендилска пролет”.

Към дружеството има клуб по колоездене „Велоспорт“. Всяка година те се включват в състезателното изкачване от Кюстендил до връх Руен - "Осогово Рън". В района има много атрактивни обекти и дестинации, към които интересът нараства и се включват все повече участници.

Клубът по воден туризъм „Струма 2012” към дружеството всяка година през май организира Национален воден поход по река Струма. Целта е да се популяризира горното течение на река Струма. Участват каякари от Димитровград, София, Пловдив, Варна, Бяла Слатина, Троян, Враца, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Нова Загора, Русе и др. Клубът участва в националния воден поход по река Тополница, водния поход по язовир "Жребчево", горното течение на река Тунджа и други.

Клубът на туристите-ветерани към ТД „Осогово“ всяка година е домакин на националната среща на ветераните. През месец юни в продължение на три дни за празника на черешата туристи от цялата страна гостуват и опознават района. Така те имат възможност да се запознаят с местните традиции и забележителностите.

Туристически хор „Осоговско ехо“ под ръководството на диригента Димитър Цветков участва във всички прояви на града и се изявява и печели отличия на много фестивали из страната.

Дружеството успешно развива връзките си със своите съседи от Македония и Сърбия. С развети национални знамена на връх Руен и на пирамида 106 при село Жеравино всяка година се събират туристи от трите държави.

Екскурзионното летуване е най-добрият начин за почивка в планината. Добра компания, красива природа и прекрасно настроение. Те са най-добрият начин за почивка в планината.

Дружеството активно работи с Областната администрация, Община Кюстендил, БЧК, РЗИ, Планинската спасителна служба, Горското стопанство, Читалище „Братство“ и участва в редица съвместни мероприятия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов