Проф. Витанов: Ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване

Общество

17-01-2022, 08:59

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му в следващите седмици предстои Омикрон да стане доминиращ

"Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване, защото Делта отслабва, а Омикрон не е станал доминантен". Това заяви проф. Николай Витанов в ефира на Нова тв.  

"Базовото репродуктивно число днес е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата увеличава обхвата си, но числото е под 1,3. В областите, където заболеваемостта е висока, легла все още има. А там, където е по-ниска – леглата намаляват", каза още той.

По думите на проф. Витанов в следващите седмици предстои Омикрон да стане доминиращ.

"Първото нещо, което той ще предизвика е достигане на 10 000 случая на ден. Има време това да се случи. Не се очакват резки пикове нагоре, защото пожарът не гори равномерно. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни”, посочи той.

Витанов потвърди, че направената от него прогноза през ноември е актуална и към момента. "След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен. Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и след това ще тръгне надолу. Т.е. очакванията са, че през втората половина на февруари ще сме преминали максимума и ще вървим надолу”, каза Витанов.



Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"