Избрани Новини

Стотици ревностни пазители на традициите от цялата страна се събраха в Симитли

В дефилето участие взеха 16 групи от страната

Вчера в Симитли се проведе XVIII-то издание на фестивала "Симитлия - древната земя на кукерите". Над 5 часа стадионът в Симитли бе превърнат в своеобразна сцена за едни от най - добрите кукерски групи от цялата страна. В дефилето участие взеха 16 групи, от които 9 от община Симитли и 7 гостуващи от различни краища на България - Пиперков чифлик, Бачево, Благоевград, Перник, село Александрово, община Павел Баня и село Варвара.

Стотици ревностни пазители на една от най-старите ни традиции за пореден път показаха  защо Симитли е древната земя на кукерите и защо точно в тази община се прави най-хубавият фестивал на кукерските и маскарадните игри.

Под краката им земята се тресеше, а публиката с интерес наблюдаваше какво се случва на стадиона и извън него. Сред участниците във фестивала се открояваха уникални бабугери, колоритни старци, атрактивни мечки и мечкари, красиви хора, облечени в народни носии, попове и всякакви други персонажи - кой от кой по-интересен и впечатляващ.

Във фестивала "Симитлия - древната земя на кукерите" участие взеха и много млади българи, деца, та дори и две малки бебенца, родени съвсем скоро. Възрастни също не липсваха, като тяхната основна задача бе да покажат и научат децата, внуците и пра - внуците си що е то Сурва и защо трябва да продължат традицията и да я предадат на идните поколения, информираха от Общината.

Фестивалът на кукерските и маскарадните игри в Симитли премина при строг контрол, свързан с въведените противоепидемични мерки в България. На стадиона се допускаха единствено публика и участници, които притежават "зелени сертификати".

Всички групи, които дефилираха на фестивала, изказаха специални благодарности към кмета на община Симитли Апостол Апостолов и всички останали, участвали в организацията на "Симитлия - Древната земя на кукерите", че не са се отказали от провеждането на фестивала, защото в трудните времена, в които живеем, и участници, и публика са имали нужда да се докоснат до магията на кукерските и маскарадните игри и заедно да се помолят - да сме изгонили злите сили и да ни чака една успешна и най-вече здрава нова 2022 година!Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден