Избрани Новини

Браншовици настояват за спешен Консултативен съвет по тютюна

Събитието е част от поредица работни срещи на земеделските експерти с бизнеса

Ръководството на Националната асоциация на тютюнопроизводителите проведе среща със земеделския министър д-р Иван Иванов с настояване за спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна през февруари. Събитието е част и от поредица работни срещи на земеделските експерти с бизнеса, на които ще бъде обсъден Националният стратегически план на България. 
„Идеята е да има разговори с представители на браншови организации от различни земеделски сектори преди провеждането на следващото заседание на Тематичната работна група, което се очаква да се проведе на 17 февруари. На 12 януари бе срещата на сегмента „Растениевъдство“, на  13 януари  – „Животновъдство“ и на 14 януари – преработватели. Това всичко ще бъде затворено със заседание на Тематичната работна група на 17 януари. Затова настояхме за свикване на спешен Консултативен съвет по тютюна, който се надяваме да се проведе до средата на месец февруари“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – НАТ, 2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ELTI. 
Като точка в дневния ред на бъдещия Консултативен съвет по тютюна е предложено да бъде разгледана Преходната национална помощ за тютюна за 2021 година, като все още не е ясно кога ще бъде изплатена тази помощ. Надеждите са това да се случи до края на месец март.
„Настояхме Консултативният съвет да се проведе през месец февруари, защото трябва да се определят единичните ставки по сортови групи тютюн, след това те трябва да бъдат изчислени от ДФЗ в рамките на 20 дни и да бъдат изплатени в срок, за да могат да се използват за залагане на продукцията за следващата стопанска година“ – уточни Цветан Филев.
В дневния ред на Консултативния съвет ще бъде включена и точка, касаеща реформираната Обща селскостопанска политика на Европейския съюз след 2023 г. 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов