Избрани Новини

Доц.Ставрова: Голяма част от тестовете за COVID-19 във Великобритания се правят вкъщи

Максимално е спестено посещението на болнични заведения

„Във Великобритания на гражданите максимално е спестено посещението на болнични заведения. Там отиват обикновено хора, които имат проблеми. Тестовете се донасят от пощенски служител в дома, човек сам прави своята проба, затваря по подходящ начин и връща  отново с пощенска пратка“, сподели за слушателите на Радио Благоевград  доц. Елена Ставрова,  преподавател по финанси в Югозападния университет в Благоевград. Преди броени дни тя се завърна от гостуване в английската столица, където, както много българи, има близки хора. Тестването на учениците става също вкъщи, два пъти седмично и родителите носят отговорност за резултатите. Търговската мрежа и заведенията са отворени за хората със зелен сертификат, но могат да се видят и доста празни рафтове в магазините, което е знак за проблеми с доставките.
„Цените на енергоносителите галопират. Аз конкретно се поинтересувах за газта. Удвоила се е цената. Въпреки, че са близо до Норвегия, че нямат проблеми със снабдяването, но и там и цените на хранителните стоки растат. Това е инфлационен проблем, за който даже не можем още да твърдим, че е след криза, но обхваща целия свят“, коментира доц.Ставрова. 
Еуфорията във Великобритания от БРЕКЗИТ вече не е така голяма, както беше в самия процес на преговорите, защото „вече е ясно, че Великобритания губи от ограничаването на достъпа си до европейския пазар. Това веднага е качило търговските обороти с Ирландия. Много от английските фирми имат регистрации там, за да продължат да се възползват от ефектите, които дава достъпът до такъв огромен  пазар. Земеделските производители вече питат къде са им субсидиите, данъците са повишени  - най-напред разходите за социално осигуряване, но аз мисля, че и другите данъци ще се повишат, за да компенсират тези гарантирани плащания, които страната получаваше от бюджета на ЕС“, каза още доц.Ставрова.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов