Избрани Новини

Благоевград отбеляза 144 години от рождението на Пейо Яворов

Почит бе отдадена и в чест на 94 години от смъртта на Мара Бунева.

На 13 януари 1878 година е роден българският поет-символист, революционер, доброволец в Македоно-одринското опълчение, войвода на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на XX век – Пейо Яворов. Годишнината от рождението му събра десетки благоевградчани при бюст-паметника в градската градина на ритуал, организиран от Община Благоевград. Актрисата Жанет Керанова представи някои факти от живота на Яворов и цитира прочувствени откъси от предсмърното му писмо до Тодор Александров. Часове, преди да натисне спусъка на револвера на 29 октомври 1914 година, Пейо Яворов пише до своя верен приятел Тодор Александров: “Брате Тодоре! Прости ме ти, нека ме простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук. Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин) умря в свободна България, увенчан с най-мръсна клевета. И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поздрав от нашата майка мъченица — тя е вече щастлива!“ И натиска спусъка на револвера, сломен от жестокостта на времето. Но остава безсмъртен.
Днес името на българския поет носи едно от училищата в Ереван, Армения; също хижа в Пирин планина; връх Яворов в планината Тангра на остров Ливингстън, Антарктика; десетки улици в различни градове в България, десетки училища, културни институции. В Благоевград най-голямата концертна зала е наречена на Пейо Яворов, Девето основно училище също носи името на поета революционер. Какво е за учениците техният патрон с вълнуващ разказ представи второкласничката Димитрия Бойкова.
Цветя бяха положени от Силвия Домозетска, директор „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград, представители на Областната управа, политически партии, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Югозападния университет, Девето основно училище „Пейо Яворов“ и други.
Веднага след този ритуал почит и признателност бяха отдадени в чест на 94 години от смъртта на Мара Бунева. Бюст-паметникът на революционерката също се намира в градската градина. Поклонението бе организирано от ВМРО - Благоевград. Коя е Мара Бунева и защо трябва да я помним, представи историкът Иван Стоянов. Венец и цветя бяха положени в памет на смелата революционерка.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)