Избрани Новини

Гласувайте за чудодейното дърво при параклиса "Св. Илия“ в симитлийското село Ракитна

Чинарът в центъра на Годешево се състезава в категория "Вековните дървета говорят“

Тази седмица завършва гласуването за „Дърво с корен 2021”, което продължава един месец и се провежда онлайн на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ – организатор на конкурса, събиращ историите на любими на хората дървета. Инициативата се провежда ежегодно от 2010 г. и търси дърветата, които обичаме, ценим и почитаме, защото с тях ни свързват незабравими лични случки, местни предания или истории от родното ни минало.

Тази година за участие в конкурса бяха получени 23 предложения, от които двадесет са за дървета, чиито истории не са били подавани в предходните му издания. Сред тях преобладават вековните дървета, а най-много разкази (десет) пристигнаха от Хасковска област. С усмихващите и трогателни истории на номинираните дървета може да се запознаете на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“.

От всички подадени предложения четиричленно жури определи 10 финалиста, които преминаха на етап онлайн гласуване, а носителят на титлата „Дърво с корен“ за 2021 година ще бъде онзи сред тях, който получи най-голяма подкрепа. Журито избра и трите финалиста за допълнителната категория „Вековните дървета говорят“, които също ще бъдат подложени на гласуване. То продължава до 14 януари 2022 г., а резултатите и победителите в двете категории ще бъдат обявени на церемония по награждаване. Тогава ще стане известен и отличеният от журито участник в категорията за деца между 6 и 16 г. – „Млад природолюбител“.

За първи път в конкурса участва Яворовият дъб, растящ в местност Бюлюка, с.Скобелево, община Димитровград. За него от НЧ „Искрица 1901“ разказват че е „особено свиден на всички ни. По спомени на възрастни хора, които се предават от поколение на поколение, под този дъб е сядал Яворов и пишел гениалните си стихове.“ Докосващи истории пазят и другите участници: Вековната черница в с.Воден, община Димитровград, край която през 80-те години се е възпроизвеждал обичаят Гергьовден и на въжени люлки, окачени на яките й клони, момците люлеели момите; косматият дъб при с.Брезнишки извор, в чиято чудодейна и пречистваща сила вярват местните и препоръчват всекиму да се докосне до него, за да получи изцеление; Дядо Кольовото дърво при входа на село Студена, община  Свиленград, което посреща завръщащите се в родния край негови жители и се е превърнало в стожер на тяхната българщина и вяра; вековният дъб в с.Брод, община  Димитровград, под чиято сянка някога се правели забави и виели селските хора.

Всеки любител на природата и радетел за опазването на дърветата – нашата жива връзка със земята и историческата ни памет – може да прочете разказите за финалистите в двете категории и да подкрепи по едно дърво във всяка от тях. Това става чрез въвеждане на ел.поща в съответното поле и последващо потвърждаване на гласа.

В категория „Дърво с корен“ за 2021 г. до финалния кръг достигнаха:

Вековният чинар на главната улица в Лом
Вековният дъб в Градската градина в с.Брод, община Димитровград
Кичестият габър в северните поли на Средна Сърнена гора, община Павел баня
Яворовият дъб в местността Бюлюка, с.Скобелево, община Димитровград
Горуня до Лековития кладенец (благун), с.Търнава, община Бяла Слатина
Вековната черница в с.Воден, община Димитровград
Космат дъб в местността Суроварица, с.Брезнишки извор, община Брезник
Летен дъб край с.Добрич, община Димитровград
Чудодейното дърво (дъб) при параклиса „Св.Илия“, с.Ракитна, община Симитли
Дядо Кольовото дърво (дъб) край с.Студена, община Свиленград
В категория „Вековните дървета говорят“ журито определи за участие във финала:

Чинарът в центъра на с.Годешево, местността Чучур, община Сатовча
Яворовият дъб в местността Бюлюка, с.Скобелево, община Димитровград
Вековната черница в с.Воден, община Димитровград

Любимото дърво на България за 2021 година ще представя страната ни в европейското издание на инициативата, което ще се проведе през февруари догодина. То също така ще бъде посетено от специалисти, които ще извършат оглед и дадат препоръки за мерки за подобряване на състоянието му. Тази своеобразна награда е част от дългогодишните усилия да се насочи вниманието на институциите и обществеността към ролята на дърветата и нуждата те да бъдат опазвани и подходящо обгрижвани.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)