Избрани Новини

Днес се навършват 78 години от бомбардировките над Дупница (видео)

Загиват повече от 60 души, над 40 са ранени

На 4 януари 1944 г по обяд англо-американски самолети бомбардират Дупница. По време на бомбардировките над Дупница загиват повече от 60 души, много сгради са разрушени. 4 януари 1944 година е един изключително трагичен ден, в който преминаващите бомбардировачи сеят смърт върху Дупница.

Населението не е подготвено за това в този момент. Разрушенията са много – училища, банка, частни домове. Загинали са повече от 60 души, много са ранените. Разрушена е и инфраструктурата на града. Случилото се тогава е част от голямата офанзива, която съюзниците предприемат срещу България.

Под руини остават Земеделската банка, ОУ „Евлоги Георгиев“, пощата, военната болница и др. Само над училище "Евлоги Георгиев" падат 6 бомби. В Дупница пристига царица Йоана  заедно със софийския митрополит Стефан, които посещават болните, настанени в лечебното заведение, а на следващия ден участват в опелото в двора на черквата „Св.Георги Победоносец“.

Бомбардировките са предвидени за София, но поради мъгла самолетите се отклоняват за Дупница. Целта е била стратегическите обекти, но свидетелствата сочат, че е пострадало най-вече цивилното население. Ранените са над 40, разрушени са множество сгради.

Веднага след случилото се започва събирането на средства за възстановяване на разрушените сгради и помощ за пострадалите семейства.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов