Избрани Новини

Внезапно почина академик Екатерина Титянова

Академик Титянова е лекар и учен с доказан и международен авторите

На 2 януари 2022 г. внезапно почина академик проф. д-р Екатерина Титянова, д.м.н. - ръководител на Клиника по функционална диагностика на нервната система на ВМА.Тя е родена през 1958 г. в град Гоце Делчев, дъщеря е на дългогодишния главен лекар на болницата в родния й град д-р Благой Титянов. Завършила е медицина в София, с опит като лекар и специалист по неврология, доктор на медицинските науки, дългогодишен ръководител на отделение към Военно-медицинска академия, с голям опит като преподавател на лекари и студенти, член на ръководството на БЛС. Проф.Титянова разработва и внедрява най-новите методи и научни достижения в направления на невросонология, молекулярна неврология и клинична неврология. Тя е избрана за академик на БАНИ и от последните 7 години е член на Акедемичния съвет и председател на Контролната финансова комисия на академията. Автор е на над 200 научни публикации, десетки медицински книги, има висок фактор в науката (h), голям брой на цитирания, десетки иновации, което взето заедно я нарежда на първите места на български учени по науко-метрични показатели.

Академик Титянова е лекар и учен с доказан и международен авторитет с активности в различни комисии на ЕС, университети в света, консултант и ръководител на научни екипи. Тя е носител на най-значимата награда по наука „Питагор“ и на много други престижни наши и международни награди за принос в медицината, науката и образованието. Едно от последните достижения на академик Титянова е съвременният и оргинален учебник по нервни болести, който тя издаде през 2021.

Гордост за медицината у нас е организацията и функционирането на ръководеното от академик Титянова научно дружество по невросонология и хемодинамика. Екатерина Титянова е координатор за България по програмите за следдипломно обучение към Световната федерация по неврология. Член е на Изпълнителния комитет на Изследователската група по невросонология към Световната федерация по неврология. Представител е за България в групата „Женска инициатива за мозъчен инсулт в Европа“ на Европейското дружество по инсулти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов