Избрани Новини

Ковид кошмарът се завръща в Пиринско

Болниците в Благоевградска област отново са пълни

Ковидният кошмар отново се завръща, расте броят на заразените и хоспитализираните в лечебните заведения в Пиринско. 10 нови пациенти са били приети вчера във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, като настанените за лечение там вече са 25.

„Още в 8 часа сутринта от спешно-приемно отделение започнаха да насочват към нашето отделение болни с Ковид-19. Сега е 15 ч. и продължават да постъпват пациенти. Повечето са с кашлица, отпадналост, има и с пневмонии”, каза завеждащият отделението д-р Румен Кондев.

Пълно е и инфекциозно отделение, в което са настанени за лечение 18 болни. Сред заразените с коронаинфекция е и бебе, което е постъпило на Нова година, но е транспортирано за лечение в софийска болница.

„Омикрон” вариантът е в България, като първоначално установените 12 положителни проби са от София. Това са клиничните проби на пациенти с Ковид-19, които са били подадени за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести в периода 16-22 декември 2021 г. За същия период са били изпратени проби от 41 различни лечебни заведения в страната от 21 области на страната, включително и от Благоевградска. При целогеномното секвениране не е изолиран „Омикрон” в Пиринско, но е въпрос на време това да се случи, като този вариант се разпространява много бързо и до края на месеца ще е доминиращ, категорични са вирусолозите. Добрата новина е, че при повечето заразени с „Омикрон” болестта протича леко и не се нуждаят от хоспитализация, заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

След краткото затишие Благоевградска област отново е в червената зона по брой заразени с Ковид-19. Към вчерашна дата новите случаи за едно денонощие бяха 68, но днес се очаква броят им да бъде много по-голям, тъй като ще бъдат представени пълните данни за последните три дни. Пред имунизационния кабинет на РЗИ – Благоевград вчера на обяд се редяха хора, които бяха дошли да се ваксинират. Повечето от тях са за бустерна доза, като интересът се засили, след като срокът за поставянето й бе съкратен от 6 на 3 месеца след последната ваксинация.

Броят на бустерните дози, поставени в Пиринско, към вчерашна дата беше 8 669. Общият брой ваксини е 129 502, като от тях 67 880 са със завършен ваксинационен курс. /Източник: в."Струма"/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов