Избрани Новини

Лавинна опасност има в планините

Свличания на снежни маси са възможни навсякъде

Значителна лавинна опасност в планините заради затоплянето на времето, информира Нова ТВ. Ски зоната над Банско е пълна с туристи, а експертите предупреждават всички скиори и сноубордисти да се въздържат от каране извън пистите.

Снегът от последните няколко дни, в комбинация със силния вятър, е създал коварни условия в подветрените склонове в подножието на билата.

„Част от склоновете са издухани почти до твърди заледени участъци. Това също е опасно. Хората трябва да се пазят не само от лавините. Преценката и за другите неща също трябва да е адекватна. След северозападния вятър на обратните склонове с южно-югоизточно изложение е възможно да има акумулации, и то особено под планинските била, непосредствено под тях”, каза Анди Балевски от Българската лавинна асоциация.

Въпреки че лавинната опасност не е от най-висока степен, експертите предупреждават, че свличания на снежни маси са възможни навсякъде извън пистите.

„Инциденти стават и при втора и при трета степен. Много е важно да не се забравят правилата за безопасност. Има възможност на някои склонове или зимни маршрути, където не е преминавано, този сезон да се получат проблеми с лавините”, каза още Балевски.

Условията на пистите в момента са перфектни. „От много години не сме имали такива условия, пистите са перфектни. Обозначаването също е много важно. Коридорът е направен много хубаво и е ясно откъде докъде е ски зоната. Хората трябва да са наясно къде е границата. Местата, където има лавинна активност, са обозначени със специални знаци. Тази организация е много важна. В тази ски зона имаме подобрение всяка година”, посочи Анди Балевски.

Знаците за опасни участъци и лавини са поставени на границите на ски зоната и не трябва да бъдат пренебрегвани, съветват специалистите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)