Избрани Новини

Тежка и белязана от трагичен инцидент беше 2021-ва за ЮЗДП

В пожар живота си загубиха двама служители - Антон Гръбчев и Валери Димитров

Тежка и белязана от трагичен инцидент беше 2021-ва. В битката с огнената стихия край санданските села Голешово и Петрово живота си загубиха двама служители на ЮЗДП – Антон Гръбчев и Валери Димитров, а инж. Стоян Ковачев продължава да се възстановява от получените изгаряния. Пожарът в планината Славянка през август е само един от регистрираните 101 горски пожара на територията на ЮЗДП. Засегнатите територии са 9 961 дка, от които 1977 дка са върхови пожари. За сравнение през 2020 г. са възникнали 62 пожара, обхванали 2 231 дка площи, от които 50 дка върхово.

Основната причина за горските пожари продължава да е човешката небрежност и неправилното боравене с открит огън, които са довели до 68 огнени инцидента, а 4 пожара са отчетени като умишлени.

ЮЗДП разполага с 34 броя високопроходими противопожарни автомобила, които са дислоцирани на цялата територия на предприятието с цел своевременно включване при потушаване на горските пожари. Предприятието е оборудвано и с 2 булдозера и 12 комбинирани багери, които също се ползват ефективно в овладяване на пожарите. На повече от 400 служители са осигурени защитни облекла. Амбицията на ръководството на предприятието е през следващата година всички служители с лесовъдско образование да бъдат осигурени със защитни облекла.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов