Избрани Новини

Кукери прогониха злите сили на традиционния фестивал "Старчевата" в Разлог

Днес в Разлог отбелязаха един от най-големите кукерски фестивали у нас

Днес в Разлог отбелязаха един от най-големите кукерски фестивали у нас "Старчевата".

Миналата година кукерския карнавал беше отменен, а разложките "чауши" излязоха отделно във всяка от седемте махали поради ограниченията, наложени заради пандемията. Тази година обаче фестивалът завладя целия град, предаде БНТ. Представители на всички махали излязоха в центъра и, облечени в традиционни носии и животински кожи, изгониха злото. На площада се събраха стотици жители на Разлог, както и гости на града, дошли да се потопят в атмосферата на вековната традиция.

В първия ден от новата година, още от ранни зори, разложките "чауши" прогонват злите сили с шума на техните звънци и чанове. Те обикалят града, като не пропускат да влязат в нито една къща, за да донесат на стопаните ѝ здраве и берекет.

"Става се много рано, в 6:00 часа започваме да се обличаме, кукери, всички носии и почваме да обикаляме махалата, оттам града", разказва един от чаушите.

"Да изгоним злите духове от града, от България, да донесем плодородие, да има здраве, берекет", казва Благой Велев, водач на една от махалите.

"Това е водено от сърцето на човек, вековна традиция, от незапомнени времена се празнува на първи януари, кукери, всичко е излязло навънка, така облечени в носии, в кожи, персонажи. Основна цел е да прогоним злите духове. Сега вече новото е да прогоним и тая пуста ковид пандемия", разказа Христо Копанаров.

"Вече всяка година традицията все повече и повече се съживява: много народни носии, много кукери, много звънци и чанове, и празникът наистина е нещо уникално", посочи д-р Румен Кондев.

Кожите и звънците на един чауш тежат близо 60 килограма, но това не пречи дори и на най-малките, закърмени в духа на традицията.

"Тежък е костюмът, но щом има мерак, може да се носи, без мерак не става", споделя момче-чауш.

"Правя се от година и половина, не съм пропускал нито една година", разказва малко момче-чауш.

Традицията за гонене на злите сили се е запазила през вековете, предавайки се от поколение на поколение.

"Аз винаги съм искал да бъда чауш, а не съм могъл. Преди години трудно можеше да се намери кожа на чауш, сега е по-лесно, и искам да дам и на тях този шанс, още са малки, но да разберат как е и като пораснат, да се включват, ако искат", казва един от кукерите.
Фестивалът в Разлог е вторият по големина след този в Перник. Вярванията са, че ако традицията бъде спазена, годината ще бъде добра, хората - здрави, а нивите - плодородни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)