Избрани Новини

1 000 гърци посрещат Нова година в Сандански

Кувертите в заведенията от 90 до 240 лв.

Близо 30 процента от туристите, избрали да посрещнат Новата 2022 година в заведения в Сандански, са от съседна Гърция, а останалата част са българи. Това съобщи председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Илия Пасков. Той поясни, че тази година пакетните оферти са пуснати със закъснение поради наложените епидемични мерки. Част от тях са продадени от частни туроператорски фирми, други от хотелите. В заведенията почти половината от кувертите за новогодишната нощ са купени от местни жители.

От два-три дни по главната търговска улица на Сандански се чува предимно гръцка реч, гърци могат да се видят в магазините за обувки, дрехи, спортни стоки, както и в галериите. Собственикът на магазин за мъжки дрехи на ул. „Македония” Стоян Емилов със задоволство сподели, че през последните два-три дни оборотът е скочил, пише „Струма“.

„Преди седмица в Сандански бе “мъртвило”, не успявах да регистрирам нито един лев оборот. Коментираме си с колегите, че се надяваме около Коледа и Нова година градът да живне. Е, случи се, няма да се оплакваме, търговията леко се оживи”, каза Емилов.

Ето какво разказа вчера Йоргос Михайлидис от Серес, който е в Сандански за празниците: „Дълги години съм посрещал Нова година в Сандански, но миналата година заради пандемията не успяхме. Сега сме пак в Сандански. Наемаме си хотелска стая със семейството. 5 дни се чувстваме като у дома си. Сандански е прекрасен град, с мили хора, а персоналът в заведенията е невероятен. Почти всяка вечер посещаваме различни ресторанти. Имаме си зелен сертификат и нямаме проблеми. При преминаването на границата с Гърциая ни правят бърз тест, така ще бъде и на връщане от България”, каза Йоргус.

Той допълни, че цената на кувертите за Нова година в Гърция е в пъти по-висока. В таверна или нощен клуб кувертът е от 900 до 1200 евро. В Гърция по-голямата част от хората избират да посрещат Новата година в домашна обстановка – фамилно. Хората, предимно на средна възраст, избират таверните, ресторантите и нощните клубове, поясни Михайлидис, който за поредна година е избрал Сандански, заради добрите приятели, които има тук.

В заведенията в Сандански кувертът за новогодишната нощ варира от 90 лева до 240 лева, в зависимост от категорията. По груби сметки около 1000 са гръцките туристи, избрали да посрещнат Нова година в Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)