Над 3 000 българи посрещат Нова година в Сърбия

В Сърбия всичко работи и се подготвят за големи тържества

Над 3 000 българи ще посрещнат новата 2022 година в съседна Сърбия, след като миналата година границата беше дълго време затворена заради Ковид пандемията, съобщиха туроператори. Една част отиват организирано с автобуси, а друга със собствени автомобили. Най-много българи ще има в Ниш, Пирот, Белград, Лесковац, Соко Баня, Върнячка баня и Нови Сад, заяви пред TravelNews посланикът на Сърбия у нас Н. Пр. доц. д-р Желко Йович. Според него преди пандемията броят на туристите за празниците между двете страни е бил значително по-голям. Сърбите също идваха много в България. Тази година има по-малко, които са предимно в зимните курорти Боровец и Банско, за да карат ски, каза Йович. „Българите обичат да ходят в Сърбия. Правим страхотни новогодишни програми с много музика, танци, вкусна храна и пиене. Ние сърбите също обичаме да идваме във вашите курорти“, коментира посланикът. Той се надява туристопотокът между двете страни да се възстанови по-бързо през новата година.

В Сърбия отложиха въвеждането на локдаун заради новия щам „Омикрон“ за след празниците, за какъвто се заговори преди няколко дни. Всичко остава отворено и работи за празниците. За българите няма ограничения на границата, като не се изискват ваксинационни сертификати и тестове. Докато при влизането в нашата страна, сърбите трябва да представят ваксинационен сертификат, а неваксинираните – отрицателен PCR тест. Същото важи и за прибиращите се българи от съседната държава, която е поставена от здравните ни власти в оранжевата зона.

„Определено се връща интересът към Сърбия след като пропуснахме миналата година заради пандемията“, обяви Величка Димитрова, управител на туроператора „Джуанна травел“. Бройките са далеч от тези преди 2019 г., но българите обичат да посрещат Нова година в западната ни съседка, допълни тя. Димитрова посочи, че след новината преди няколко дни, че Сърбия обмисля локдаун, са започнали да валят обаждания с притеснения сред туристите. В крайна сметка властите го отложиха. В противен случай означаваше отново връщане на пари от българските туроператори и от сръбските хотелиери и ресторантьори.

В Сърбия всичко работи и се подготвяме за големи тържества, коментира Борис Карагеоргиев, управител на „Мистрал травел“. Обстановката е нормална и няма притеснения в хората. Туроператорът води над 315 българи в Белград, основно младежи. Една част от тях – 40 човека ще бъдат в залата на хотел „Hyatt Regency Belgrade“, където ще изнася концерт една от най-големите сръбски звезди Саша Матич.

Преди пандемията само през декември 2019 г. Сърбия се нарежда на трето място по най-посещаваната съседна страна от българските граждани – над 46 400 човека, показват данните на Националния статистически институт. Преди нея са Турция – 130 100 и Гърция – 91 300. На четвърто място е Румъния с 39 900, а в Република Северна Македония са били 35 500 български граждани. Само през декември 2019 г. у нас са дошли над 27 000 сърби, сочат още данните на НСИ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен