Избрани Новини

Три пътни отсечки в страната са най-опасни около празничните дни

Две от тях са в Благоевградска област

Много хора предприемат пътувания около празниците. Някои пътуват към родните си градове и села, а други към зимните курорти

Около 100 хил.души са слели почивните дни около Коледа и Нова година, но се очаква мнозина да пътуват, за да тръгнат на път към зимните курорти в следващите дни.

Полицията ще следи за скоростни нарушения и ще прави проверки за алкохол и наркотици, включително и в новогодишната нощ.

Кои обаче са най-опасните пътни отсечки у нас в празничните дни?

Благоевград – Предела – Банско

Много сериозен участък, който минава през висок планински терен, характеризира се с изключително много криви и има както туристическо, така и местно движение. Обикновено там водачите не спазват дистанция и предприемат рискови изпреварвания за кратък период.

Разлог – Банско

Характеризира се с една дълга права, където водачите си позволяват да се движат с по-висока скорост от необходимата и тъй като става въпрос за планински район, има много животни, които могат да пресекат пътното платно.

Асеновград – Пампорово

Характеризира се с много завои, къси прави, висока интензивност на движението. През зимните месеци е възможно да има заледявания или овлажняване на настилката, което може да подведе водачите, когато се движат с висока скорост, да напуснат пътното платно.

Извадката е направена от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и беше представена в предаването „Тази сутрин“ от главния експерт Росен Рапчев.

Според статистиката най-много пътни инциденти у нас стават около 17 ч.

„Най-интензивен трафик, хората са уморени от работа. Предприемайки пътувания, изморени от работния ден, те допускат грешки и неглижират най-сериозното, което трябва да правят като водачи“, каза Рапчев.

Освен шофьорите, чест участник в тези пътни инциденти са и пешеходците, които са най-уязвими в периода октомври – януари, тъй като тъмната част на денонощието е по-дълга именно тогава. По данни на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ през 2021 г. у нас са се случили 352 пътнотранспортни произшествия, при които превозни средства са се сблъскали челно. Те са довели до фатален край за общо 101 души.

По думите на експерта главната причина за подобни инциденти е неправилното изпреварване.

Той добави още, че променливите условия през зимата са фактор, който влияе изключително много на поведението на водача.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)