Избрани Новини

На Бъдни вечер – не вдигайте трапезата, за да не отнесете късмета си

Най-важните обичаи за празника!

На Бъдни Вечер е краят на Коледните пости, които продължават 40 дни. На празничната трапеза на Бъдни вечер се сервират само постни ястия. По традиция на масата трябва да има 7, 9, или 11 постни ястия.

Масата на 24-ти декември се слага отрано, за да снасят кокошките. По традиция преди вечеря най-възрастната жена в къщата окадява с тамян, а най-старият мъж вдига нависоко погачата, за да е плодородна годината, след това я разчупва, като дава на всеки по едно парче. После всеки потапя по 1 хапка от погачата в меда с чесън и орехи, това се прави, за да избягат болестите. А на който се падне парата от питата се смята, че той ще е голям късметлия през годината.

Трапезата на Бъдни вечер не се раздига и не се чисти, за да не се вдигне късмета. Също така се вярва, че мъртвите излизат тогава и трябва да има по залък и за тях, за да може и те да похапнат.

Задължително е на масата да има набъбващи храни – боб, ориз и др. Вярва се, че както нарастват те по време на готвенето, така ще расте благополучието в семейството. Не трябва да забравяме и обредния хляб. Бъдникът пък символизира огъня. Той трябва да гори цяла нощ и да носи топлина в дома. Бъдни вечер е и първата кадена вечер.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)