Избрани Новини

Каква е историята на коледните картички и кой пази 787 картички?

Цялата колекция на музея в Благоевград наброява близо 800 картички, събирани от фамилия Мощански

Коледа е най-вълшебното време от годината и сякаш не би била същата без традиционната семейна трапеза, подаръците и… цветните картички с пожелания. Всяка година от края на ноември до първите седмици на януари милиони коледни картички се появяват в пощенските кутии, носейки пожелания за успешна, щастлива и весела Нова година. 

"Първите поздравителни картички се появяват в България още през първите години след Освобождението. Изпращани са първоначално без плик. Първите честитки, включително и Коледно-новогодишните, са изпращани или внасяни от Германия, Франция, Австро-Унгария, Швейцария, така до края на първото десетилетие на 20-ти век. През 30-те години на миналия век родното производство измества вноса на картички. Изображенията са били религиозни, зимно-пейзажни и празнично-идилични", каза за Радио Благоевград Румяна Хаджиева - главен уредник в отдел "Етнография" в Регионалния исторически музей в Благоевград. 

Най-старата картичка, която пази музеят в Благоевград, е от 1907-ма година. Цялата колекция наброява близо 800 картички, които са събирани от три поколения на известната фамилия Мощански.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)