Каква е историята на коледната елха?

Според една легенда Мартин Лутер пръв започва традицията на украсяването й

Коледната елха е един от най-популярните символи на Рождество Христово. Традиционно коледната елха се украсява за 24 декември и украсява дома до 6 януари. Присъствието на коледната елха в домовете на хората има своята хилядолетна история.
В древен Египет с настъпването на зимното слънцестоене е имало обичай домът да се украсява с палмови клонки, символизиращи триумфа на живота над смъртта. През Късното Средновековие по време на коледните празници германците и скандинавците са поставяли зелени растения в домовете си или отвън точно до входната врата, за да покажат надеждата си за идването на пролетта и краят на студената зима.
Римляните украсявали с дръвчета със свещи своите домове и си разменяли подаръци по време на тържествата в чест на бог Сатурн.
Келтите обличали дъбови клонки с плодове в чест на боговете на жътвата.
Историята на коледната елха е дълга и оспорвана. Едни вярват, че традицията води началото си от езическите празненства, други твърдят, че е чисто християнски обичай.
Според една легенда Мартин Лутер пръв започва традицията на украсяване на коледната елха. В една зимна нощ около 1500 г. от новата ера, вървейки през гората между покритите със сняг дръвчета, той вижда как звездите блещукат на лунна светлина между клонките на дърветата, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, Мартин Лутер донася във своя дом малка елхичка, която украсява със свещи и по този начин споделя с децата си видяното от него през нощта.
Традицията с украсата на коледната елха в домовете от Германия тръгва из целият свят.
В Англия коледната елха се свързва първо със кралица Виктория и сватбата й с принц Алберт,  който бил германец. През 1841 година той украсява коледна елха в замъка Уиндзор, за да му напомня за неговият роден дом. Украсата на коледната елха все още била домашно приготвяна. Младите дами прекарвали часове, докато изработвали декорацията на елхата.
През 1850 година започва фабричното производство на украса за коледната елха. Започват да се произвеждат стъклени топки и хартиени гирлянди. По това време започва навлизането на коледната елха и в останалите европейски страни. Някои от тях като средиземноморските все още не възприемали напълно този символ.
В САЩ по времето на Американската революция от 18 век хесианските наемни войници пренесли традицията за Рождественската елха. Както и многото емигранти от Европа. Тогава е било все още трудно намирането на украса за елхата, особено в т.н. Див Запад.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"