Д-р Гергана Николова: Децата с хронични заболявания трябва да се ваксинират срещу COVID-19

Общество

21-12-2021, 09:23

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

COVID-19 у нас: Над 2000 новозаразени и 157 починали за денонощие

При заразяване с коронавирус тези заболявания биха се влошили, посочи още тя

Децата с хронични заболявания като астма, наднормено тегло, диабет трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, а не точно те да не бъдат ваксинирани. Това заяви пред NOVA д-р Гергана Николова от БЛС. "Това не са малко деца. Много често страхът сред родителите им е водещ. При заразяване с коронавирус обаче тези заболявания биха се влошили", каза тя.

"За да защитим децата, първо ние трябва да сме ваксинирани. Трябва да започнем с бабата и дядото, с бащата и с майката", коментира Николова.

"Срещу тетанус и дифтерия правим реваксинация на определени години. COVID-19 не е първото нещо, за което периодично ще правим такава. Ваксината срещу грип всяка годна е различна спрямо щама, който очакваме. Реваксинацията не е нещо ново в медицината”, каза още тя.

Според нея съществува нужда още повече да се информират хората за ползата от ваксините „Трябва да се обърнем към 40-45-те процента от колебаещите се. Трябва ни широка, но базирана на научна основа кампания”, посочи Николова.

По думите й доклад на СЗО показва, че в България доверието на пациентите е най-високо по отношение на личните лекари и фармацевтите. „Затова се реши, че когато се говори по отношение на ваксините това трябва да бъде насочено през нас”, поясни тя.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен