Избрани Новини

ПСС - Благоевград предупреждава: Бъдете внимателни в планината!

Ето повече информация за туристическата зона над Благоевград

На прага сме на новия снежен сезон, очакван с нетърпение от децата и любителите на снежните спортове и туризъм.
Днес официално "отварят врати" големите ски курорти, и най-нетърпеливите вече са по пистите.
"Понеже много хора се интересуват от туристическата зона над Благоевград, ще дам малко по-подробна информация за района, съобщава Георги Ботев, ръководител на ПСС - Благоевград.
Над града, по поречието на река Бистрица, на около 30 км се намира ски център "Картала". Там е началото и на туристическите маршрути към хижа "Македония".
Пътят до ски центъра е асфалтов, в нормалното за региона състояние ( сравнително добре изкърпен с няколко малки дупки). През зимата има заледени участъци и локални каменопади. Има няколко опасни завоя с ограничена видимост. Сравнително добре се поддържа и опесъчава, но трябва да се преминава с повишено внимание.
В момента след местността Славово се извършва монтаж на тръби за ВЕЦ и има монтирани оградителни съоръжения до самото пътно платно.
При достигане до вилната зона, след малък параклис, отляво се намира Вила "Добро Поле"- тел. 0878836207. Това е малък хотел, предлагащ много добри условия и работещ ресторант с вкусна кухня.
Малко по-нагоре по пътя се преминава през малък мост, за да достигнете до хижа "Бодрост" тел.0886799948. Хижата е отоплена и добре оборудвана за прием на туристи.
Ако продължите по пътя (без да се отбивате към хижата), след няколко завоя ще видите отляво над пътя семеен хотел - "ДЕА" тел. 0885007900. Хотелът предлага много добри условия и ресторант с вкусна кухня.
Последната дестинация по пътя е Ски център"Картала" тел.0889500421. Курортът предлага хотел, ресторант, чайна, външен бар, външна скара и др.
Шестседалков кабинков лифт, лифт паничка и детска влечка извозват скиорите за спускане по дългите общо над 5 км ски писти. Горна лифтова станция е с височина 2250 метра. От нея започва туристически маршрут към хижа "Македония".
Преходът през зимата оттам е за подготвени и добре екипирани туристи. При добро време се достига до хижата за около 5 часа.
В ски център "Картала" продължава обновяването на курорта.
В момента се изграждат съоръжения за направата на изкуствен сняг. Много от предпазните мрежи и предупредителни табели по ски пистите не са монтирани. Спускащите се по пистите трябва да бъдат внимателни и предпазливи. Карането извън ски пистите е рисковано и опасно поради наличието в близост до тях на опасни скални прагове и лавиноопасни улеи.
Помощ при инциденти в района на курорта извършва "Пистова Спасителна служба" с ръководител Красимир Стоянов. Подаването на сигнал за инцидент или нужда от помощ  трябва да бъде по посочените от ски центъра начини - включително телефонни номера (в момента нямаме информация за други такива).
При разклона към ски центъра свършва асфалтовото покритие и направо към местността Карталска поляна продължава път с настилка от натрошен чакъл. Достига се до входа на Национален парк "Рила" и няколко дървени беседки.
Не е желателно да опитвате да продължавате от разклона за ски центъра към беседките с автомобил, защото пътят не се обработва и често закъсват автомобили, които пречат на придвижващата се към специализираните бази на ВиК, НП "Рила" и ПСС високопроходима техника и снегоходни машини.
Има забранителен за навлизане на МПС знак.
Вляво на беседките има път, който води до пост"Бодрост" на Планинската спасителна служба при БЧК.
През почивните дни в поста има дежурни спасители от отряд Благоевград, които са оборудвани за оказване на помощ в района при нужда.
В съседна постройка е дежурният пост на рейнджърите от НП Рила.
От Карталска поляна започва по-безопасното туристическо трасе към хижа "Македония". До хижата се стига за около 3 часа по път и няколко къси преки пътеки. Обикновено има добре утъпкана пъртина от снегоходната техника, превозваща материали и продукти към хижата.
Хижа "Македония" се намира на 2166 м. Тел.0889077228.
Хижата е добре оборудвана, отоплена и подготвена да приема туристи през зимата.
Надявам се тази информация да ви бъде полезна и да улесни посещението на този красив район.
Не забравяйте да инсталирате безплатното приложение на ПСС в мобилните си апарати и да подновите планинската си застраховка.
Ако практикувате зимни преходи и извънпистово спускане, спазвайте изискванията за нужна екипировка ,подготовка и планинарски правила", предупреждава планинският спасител Георги Ботев от ПСС - Благоевград.
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов