Избрани Новини

ЕК одобри картата на регионалните помощи за България за периода 2022-2027 г.

Югозападният регион ще получи помощи до 20% до края на 2024 г.

ЕК одобри картата на регионалните помощи за България за периода 2022-2027 г. в рамките на преразгледаните насоки за допустимост на регионалото подпомагане.
На условията за отпускане на помощ в България отговарят:
Северозападният, Северният централен, Североизточният, Югоизточният и Южният централен регион, които са сред най-необлагодетелстваните региони с БВП на глава от населението под 75% от средния за ЕС.
Максималният интензитет на помощта за големи предприятия в тези региони е до 50% и до 60% за 9 конкретни области, заради голямото обезлюдяване в тях през последното десетилетие. Това са #Видин, #Монтана, #Враца, #Плевен, #Ловеч, #Габрово, #Търговище, #Ямбол и #Смолян.
Югозападният регион, който с оглед на положителното си икономическо развитие ще получи помощи с максималeн интензитет за големи предприятия до 20% до края на 2024 г. и 15% след тази дата.
Преразгледаните насоки за регионална помощ дават възможност на държавите-членки да помогнат на най-необлагодетелстваните европейски региони да наваксат и да намалят различията по отношение на икономическото благосъстояние, доходите и безработицата.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов