Избрани Новини

Близо 400 деца от Благоевград се научиха как да се пазят на пътя

Новините

15-12-2021, 18:23

Снимка:

www.havas.bg

Автор:

Blagoevgradutre.bg

Всичко от Автора

Над 15 000 деца в страната усвоиха правилата за безопасност на движението

В условията на онлайн обучение и продължителен престой у дома, правилата за движението по пътищата се оказват позабравени от най-малките ученици. Това споделят начални педагози от 40-те училища в страната, които през ноември и декември се включиха в образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI”.
Близо 400 ученици от първи до трети клас от Трето основно училище "Димитър Талев" и Средно училище с изучаване на чужди езици „Св.Климент Охридски“ в Благоевград взеха участие във второто издание на инициативата. То беше с разширен обхват – освен деца от София, Пловдив, Варна, Бургас, Ловеч и Велинград, тази година за първи път се присъединиха и ученици от първи до трети клас от Русе, Стара Загора, Хасково и Благоевград. Интерес проявиха и много други учебни заведения от населени места в страната, извън първоначално предвидените. До момента в кампанията през ноември са участвали над 15 000 ученици, като се очаква техният брой да нарасне поради забавянията, причинени от периодите на дистанционно обучение.
Виртуалният урок, с който мечето TEDI помага на децата по достъпен и атрактивен за тях начин да допълнят и обогатят знанията си по пътна безопасност, е разработен в три части. Те представят трите роли на децата като участници в движението по пътищата – пешеходци, пътници (в лек автомобил) и водачи (на велосипеди и тротинетки). Ситуациите са представени с нагледни примери на правилно и грешно поведение, с участието на български деца и обяснени от инспектори от МВР – пътна полиция. Урокът е последван от тест за проверка на знанията, както и допълнителни творчески занимания и прилагане на новата информация в реална градска среда и на училищните полигони.
Преподавателите споделят, че по време на урока децата задават много въпроси и споделят ситуации от своя опит, което показва, че вниманието им е ангажирано и добре осмислят получената нова информация. Учениците в тази възраст имат развито нагледно образно мислене, затова, според тях, подходът с визуални демонстрации от деца на същата възраст носи много добър резултат за възприемането на знанията.
Институционална подкрепа на проекта за втора поредна година бе оказана от Министерството на образованието и науката и от Министерството на вътрешните работи – Пътна полиция. Експерти от двете министерства участват в целия процес – от разработването на материалите до координация и съдействие в процеса на реализация, съвместно с инициатора на кампанията „Тимбарк България“.
Мечето TEDI кани всички деца, които искат да бъдат по-уверени на пътя, да гледат видео материалите на https://presicham-s.tedi.bg/, а след това да попълнят теста, с който да проверят своите знания.
„Радостни сме, че отново получаваме сърдечни и позитивни отзиви от училищата – темата е важна за децата и ги вълнува, а заниманията преминават с активно участие и засилен интерес от тяхна страна. Мечето TEDI ще продължи да бъде верен приятел и съветник на децата за тяхната безопасност на пътя“, каза Савина Паликарева, маркетинг мениджър на „Тимбарк България“. Компанията дългогодишно развива партньорски програми с образователни институции и осъществява различни инициативи в полза на общността, като фокус е грижата за децата и насърчаването на спорта и активния начин на живот.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов