Избрани Новини

Три европейски филма са номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г.

Това са "Бягство“, "Великата свобода“ и "Quo Vadis, Аида?“

Трите европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г. бяха обявени в събота по време на церемонията за Европейските филмови награди в Берлин.

Председателят на комисията по култура и образование на Европейския парламент Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) заяви:

„Европейското кино е огледало на нашето общество. То е един от най-лесните начини за популяризиране на нашите европейски ценности като равенството, свободата на изразяване и демокрацията. Ние, представителите на комисията по култура, сме изключително горди с това.

Филмите, номинирани за наградата LUX на публиката са, както винаги, с високо художествено качество и всеки от тях преставя различен аспект на нашата европейска история. Те заслужават вниманието ни, защото ни вълнуват и винаги ни карат да се замислим. Поздравявам всички, които са работили по селектираните филми. Сега изборът е наш. Като европейци всички можем да гледаме и гласуваме за филмите. Решението кой филм ще спечели наградата LUX на публиката е наше.“

Номинираните филми:

„Бягство“ (Flee) - режисьор Йонас Расмусен, продукция на Дания, Франция, Швеция, Норвегия.

Герой на този анимационен филм е детето-бежанец Амин, което разказва за пристигането си само от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие.

„Великата свобода“ (Great Freedom) - режисьор Себастиан Майзе, продукция на Австрия и Германия.

В следвоенна Германия Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

„Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) - режисьор Ясмила Жбанич, продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.

Аида е преводач към мироопазващите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне?

Трите номинирани филма ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, като прожекциите в кината в ЕС ще бъдат популяризирани и подкрепяни.

Европейските граждани могат да участват в определянето на носителя на наградата от 12 декември.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Гласуването ще приключи на 25 май 2022 г., като филмът-победител ще бъде обявен на 8 юни 2022 г. на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

От 2020 г. наградата LUX на публиката се присъжда от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и мрежата от киносалони Europa Cinemas.

Европейският парламент създаде наградата LUX през 2007 г. с цел да подкрепи разпространението на европейски филми с високо художествено качество, които отразяват културното многообразие в Европа и извън нея, и които засягат общочовешки теми като достойнството, равенството, недискриминацията, приобщаването, толерантността, справедливостта и солидарността.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов