Избрани Новини

Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: В момента наблюдаваме един провал на забавен каданс

Не е ясно как ще изкараме зимата без парите от Плана за възстановяване и устойчивост, заяви той

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Aндрей Новаков коментира в предаването "Още от деня" на БНТ върнатия от Европейската комисия на България План за възстановяване и устойчивост, по който страната ни очакваше да получи над 12 милиарда лева.
 
„Не е ясно как българите ще изкараме зимата без парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Това, което наблюдаваме в момента, е един провал на забавен каданс, тъй като шест месеца по-късно ни го върнаха с 43 забележки - това е срамота! Сигурен съм, че и повечето хора, които гледат телевизия, се вълнуват от същото..."
„Яд ме, че аз като българин работих върху правилата за европейско финансиране две години, а моята собствена страна не може да се възползва от него. Планът беше готов през април. Предварителната оценка на европейската комисия беше положителна. В стремежа си да няма нищо общо с предишното управление служебният кабинет не направи нищо, освен да седне и да пише очевидно нещо, което не е достатъчно добро, за да бъде одобрено от Европейската комисия. Не очаквах да е толкова зле. Знаех, че има няколко забележки, но бях сигурен, че ще получим финансиране. За съжаление изпуснахме авансовото плащане. Най-рано ще получим пари през лятото на 2022 година. Не знам как българите ще изкарат зимата при положение, че това са безвъзмездни пари. И какво? Ще теглим заеми ли?", попита Новаков.
 
На въпроса дали ГЕРБ биха подкрепили премиера и структурните промени, които предлага, Новаков отговори:
 
„Първо, ГЕРБ няма да подкрепи правителството и неговото сформиране при положение, че БСП е в него и от тази гледна точка опозиция да гласува "За" би било странно. Оттам насетне всичко, което е добро за държавата, бихме го подкрепили. И искам да се обърна към бъдещите управляващи... Не е срамно да питаш, когато не знаеш. В Министерския съвет все още работят експерти, които не са изчегъртани и са работили по този план, могат да свършат работа в името на хората. Това са експерти, които сигурно работят там от 20 години, те не са на ГЕРБ, а на българската държава."
"Призовавам бъдещите управляващи да не се фиксират върху това да гонят хора, просто защото не са ги назначили те. Дали имам опасения за това? Та то се случва вече половин година... Ако не си го назначил ти, хората се гонят на общо основание. А от това страда държавата и после Брюксел ни връща документи с 43 грешки, това означава, че на всяка страница има по две", възмутено добави Новаков.
Той бе запитан още и дали от ГЕРБ биха подкрепили някои конкретни политики и решения на новите управляващи.
 
„Със сигурност ми се струва неразумно да подкрепим повишаване на данъците - нещо, което вече бе предложено. Предстои да видим управленска програма, по която да можем да се произнесем. В момента ни е трудно да гадаем, тъй като тя се промени няколко пъти, включително съставът на Министерския съвет и разпределението на ресорите. Виждам, че двама човека отговарят за едно и също нещо - икономиката е едновременно и при  Корнелия Нинова, и при Асен Василев, което е доста интересна симбиоза и с трепет ще очаквам да видим какви плодове ще родя ти", заяви Новаков.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)