Избрани Новини

Проф. Мира Кожухарова: Вече 30% от населението е ваксинирано

Общество

12-12-2021, 11:00

Снимка:

ВМА

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Можем да смятаме, че четвъртата вълна затихва. Смъртността спада, но остава на високи нива заради недоброто здравословно състояние на българите, проблемите в системата на здравеопазването. В България случаите, които завършват фатално, са при неваксинирани, и то в рисковите групи". 

Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че зеленият сертификат е грижа за личното здраве и за здравето на околните. 

"Сертификатът имаше два положителни ефекта. Хората започнаха да се тестват много, което даваше възможност да се откриват рано случаите. Освен това започнаха да се ваксинират много повече хора. Вече ваксинираните са 30% от населението... Зеленият сертификат ни осигурява максимална възможност за безопасност".

В предаването "Неделя 150" проф. Кожухарова поясни, че у нас все още няма официално регистриран случай на Омикрон. 

"Възможно е този вариант да предизвиква по-лека клинична картина. Притеснява ме това, че толкова бързо нараства. Когато има голям брой заразени хора, винаги има и по-тежки случаи. Затова нека повече хора да се ваксинират". 

По думите ѝ в парламента епидемиологичният риск не е малък: 

"Там не се оцени, че зеленият сертификат е мярка за безопасност. Редно е една противоепидемична мярка, която се отнася към един конкретен причинител, да се отнася еднакво за всички хора". 

По думите ѝ всички експерти трябва да помогнат на новия екип на Министерството на здравеопазването, защото е в интерес на всички.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)